Iron Maiden is een band die iedereen kent, van naam dan, want niet iedereen zal direct het hele repertoire kunnen meezingen maar hits als ‘Can I play with Madness’, ‘Wasted Years’ en ‘The Number of the Beast’ zullen bij het horen ervan toch wat bellen doen rinkelen. Naast dat we beiden in 1975 geboren zijn, heb ik persoonlijk nog een grote overeenkomst met de band en dan met name met de oprichter en bassist Steve Harris. We zijn beide al jaren groot fan van Golden Earring.

Steve zijn liefde voor Golden Earring ging zo ver dat hij met de band zelfs een nummer van Neerlands rockband coverde. Op de B-kant van de single ‘Holy Smoke’ staat de Iron Maiden versie van ‘Kill Me (Ce Soir)’ Het ‘The Final Frontier Tour-circus’ van Bruce Dickinson (zang), Steve Harris (Bas), Dave Murray (gitaar), Adrian Smith (gitaar), Janick Gers (gitaar) en Nicko McBrain (drums) doet het Gelredome aan en voor een bijna uitverkocht stadion mag Eddie niet ontbreken. Eddie is de monsterachtige mascotte van de heavy metal-band Iron Maiden. Hij is te zien op elk Maiden-album en kwam ook in Arnhem tot leven.

De band speelt werk van het vorig jaar uitgekomen album ‘The Final Frontier’ afgewisseld met ouder werk. De kick-off voor de show word gegeven door ‘Satellite 15..The Final Frontier’, titeltrack van het laatste album. En in tegenstelling wat je van deze metalband zou verwachten begint de show met veel toeters en bellen, alles behalve recht-toe-recht-aan gitaar en drums maar soundeffecten, synthesizers en wat al niet meer. Na het intro verliezen we deze poespas gelukkig snel en gaan we over tot de orde van de dag.

Het geluid van Iron Maiden vult het Gelredome ware het een kudde op hol geslagen bizons. Dit typerende gitaargeluid heeft de band in de afgelopen jaren tot een soort van handelsmerk gemaakt. Dat de band over zijn top heen is, daar is vriend en vijand het over eens en de stem van Bruce klinkt zeker in het begin van de show dan ook meer als een krakend roestig wiel dan een goed geoliede rockmachine. Wat overigens niet te zeggen is dan de overige bandleden die gebruikmakend van het hele podium flink te keer gaan.

Ondanks dat Iron Maiden ons land niet zo heel vaak bezoekt, was het Gelredome niet uitverkocht. Wellicht dat een aantal fans kiezen voor een verkorte festivalshow, want zondag 3 Juli speelt dat band nog net over de grens in België op Rock Werchter.Foto’s (c) 2011 Sander van den Berg

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: