Een band die pas in 2009 is gestart, in 2010 het rode oortjes festival won en nu haar debuut-album aflevert. Het is een snelheid waar veel band alleen van kunnen dromen, maar The Heatmachine doet het toch maar. De Friesse band pakt met ‘The Indie Blitz Orchesta’ niet groot uit, maar probeert met een vijftal-tracks rustig maar stabiel in te springen.

‘The Indie Blitz Orchestra’ start duidelijk, meteen met een dike vette knipoog richting de oude Herman Brood en de beginjaren van Volumia!, toen deze nog als ‘Studentenband Volumia’ aan de weg probeerden te timmeren met een single als ‘Corpsballen’. Dik voor hun bekendheid moet ik zeggen. Zo studentenbandachtig klinkt The Heatmachine ook, alleen dan met een ietsjes Red Hot Chili Peppers erin. Zeker de stem van zanger Yorn Overwijk trekt soms verdacht richting die van Kiedish, en met zijn basspel lijkt ook bassist Yde Kuipers die weg niet te willen ontwijken.

Achtergrondzangeressen Nina Boegschoten en Ineke Dykstra klinken daarbij samen weer verdacht veel richting de oude Loïs Lane, en over het algemeen speelt dan ook ook geen enkel bandlid een verkeerde rol. Derde track ‘Lose it’ is dan ook een nummer waarin al deze elementen perfect tot uiting komen.

Helaas is daarmee zo ongeveer al het positieve gezegd, want ondanks het enthousiasme waarmee de band waarschijnlijk de vaderlandse podia wil bestijgen, de uitstekende muzikanten en de niet onmogelijke composities, valt een en ander gewoon niet samen. De productie van de ep loopt ver achter bij de kwaliteit van de band en dat doet de band geen goed. Kale instrumenten, een studioruimte die al dan niet nog kaler klinkt, gewoonweg jammer. The Heatmachine is vast en zeker een goede band, de nummers mogen hier en daar wat viezer, wat ruiger. Jammer. (5/10) (Heatmachine.net)

Oordeel zelf op http://theheatmachine.bandcamp.com/

Deel: