altDe disco-rage was al aardig aan het groeien toen de groep waarover ik het vandaag wil hebben in Do you remember werd opgericht. In Nederland was er een band die slim meesurfte op deze rage, met de perfekte combinatie van zanger Ellert Driessen en de hoge stem van Lilian D. Jackson produceerden ze de ene hit na de andere. Deze keer in ‘Do you remember ….. Spargo’.

Zo rond 1980 ontstond er in Nederland zowaar een echte disco scene. Wel wat later dan in Amerika, maar daar was de disco dan ook uitgevonden. In ons land moesten we het doen met een bandje als Spargo. Spargo werd opgericht in 1975 en de single ‘You And Me’ was de eerste hit van de groep, die werd aangevoerd door zanger Ellert Driessen en zangeres Lilian Day Jackson. En wat voor een hit, de plaat stond in het voorjaar van 1980 een paar weken op nummer 1 en werd zelfs een enorme hit in de rest van Europa. Zo stond hij maandenlang in de top 10 van Italië, om maar een voorbeeld te noemen. Spargo was niet direct het voorbeeld van disco-glamour, maar gewoon een nuchtere band die een eigen mix maakte van disco, funk en pop. De hitmachine kwam na ‘You And Me’ flink op gang, met hits als ‘Head Up To The Sky, ‘Hip Hap Hop’ en ‘One Night Affair’.

Nadat in 1984 Spargo uit elkaar ging, is er weinig meer van de band vernomen. Lilian ging naar Amerika, waar zij actief bleef als zangeres. Ellert bleef nummers schrijven voor anderen (o.a. ‘Banger Hart’ voor Rob de Nijs), Jef maakte carriere bij Endemol Entertainment, Leander begon zijn eigen grafische ontwerpstudio en Ruud schreef muziek voor TV-programma’s. Ook heeft hij samen met Angela Groothuizen (Ex- Dolly Dots) aan het project Angela & the Rude gewerkt. In april 1997 is Spargo voor een, in eerste instantie, éénmalig optreden bij elkaar gebracht door QuinQ Entertainment Productions. Dit was zo’n succes dat de groep heeft besloten een Greatest Hits album uit te brengen, waarop tevens een aantal nieuwe nummers zijn te vinden. Ook bij de media bleef deze ‘comeback’ niet onopgemerkt. Zo waren zij onder meer te zien bij ‘Goud van Oud’ en bij de éénmalige terugkeer van ‘AVRO’s Toppop’. Hier schitterden ze samen met vele andere helden uit de tachtiger jaren zoals Kool & The Gang, Imagination en The Three Degrees. Live bewijst Spargo dat ze nog steeds eersteklas performers zijn. De shows van Spargo laten zich omschrijven als één brok muzikale energie. De wijze waarop deze band de 80’s doet herleven, zet ieder publiek telkens weer in vuur en vlam.

{slide=Spargo – You And Me}http://www.youtube.com/watch?v=uWX7_adYfkA{/slide}

{slide=Spargo – One Night Affair}http://www.youtube.com/watch?v=cesw-XT8Tck{/slide}

{slide=Spargo – Hip Hap Hop}http://www.youtube.com/watch?v=8tQSaBkoFtk{/slide}

{slide=Spargo – Head Up To The Sky}http://www.youtube.com/watch?v=9CiAyMBWel0{/slide}

Deel: