Deze week in ‘Do you remember’ wil ik jullie aandacht vestigen op de succesvolste hardrockband die Nederland ooit gekend heeft: ‘Vandenberg’. Toen Adje Vandenberg er met zijn band Teaser mee stopte, richtte hij de band op in 1981. Zanger Bert Heerink en bassist Dick Kemper voegden zich bij hem en drummer Jos Zomer met wie hij al eerder had samengewerkt in ‘Teaser’ en ‘Mother of Pearl’.

Hun eerste wapenfeit was het opnemen van een demo met 5 nummers, waarmee ze als eerste en enigste Nederlandse band een platencontract aangeboden kregen bij het Amerikaanse Atlantic label. Hun debuutalbum is opgenomen in de studio van Led Zeppelin’s gitarist Jimmy Page. ‘Burning heart’, het eerste nummer wat van dit album af kwam zorgt voor een wereldwijde doorbraak. De hier opvolgende toernee bracht hun naar Engeland, Japan en de USA, waar ze gastoptredens verzorgden bij onder andere Ozzy Osbourne en Kiss. Als hoofdact verzorgden ze optredens in Nederland, Engeland, de Verenigde Staten, Duitsland en Japan.

‘Different Worlds’, een track van hun tweede album, word hun tweede grote hit. Helaas word hun derde album, welke door de pers goed ontvangen werd, door diverse strubbelingen bij Atlantic en door slechte PR geen succes. In 1986 word er afscheid genomen van zanger Bert Heerink, dit was geen goed idee want het succes bleef verder uit. Hij werd vervangen door Peter Struijk waarmee ze wat demo’s opnamen. De overige bandleden en de platenmaatschappij vonden dit niet de juiste man. Ad Vandenberg had al eerder aanbiedingen gehad om bij David Coverdale’s ‘Whitesnake’te gaan spelen, dit had hij al een paar keer afgeslagen maar zag nu toch dat dit het juiste moment was om ja te zeggen. Met ‘Whitesnake’ had Ad twee nummer een hits in Amerika en in nog vele andere landen. De rest van de bandleden gingen hun eigen weg, waardoor het einde van Vandenberg een feit was.

Ex zanger Bert Heerink trad na de split met Vandenberg toe tot de heavy metal band ‘Picture’ en startte daarna een solocarriere, welke zeer succelsvol was. Met hits als ‘Julie July’, Zon in de winter’ en ‘Doe wat je wil’ trad hij toe tot het Nederlandstalige circuit, in welke hij nog steeds diverse shows en optredens verzorgd. Voor zijn album ‘Storm na de stilte’ ontving hij een gouden plaat. In 2000 was er een reünie van Kayak, waar hij zanger bleef tot 2006. Recentelijk bracht hij de single ‘When I close my eyes’, uit. De single is uitsluitend via de website www.bertheerink.nl te downloaden en de opbrengst gaat naar de stichting KidsRights die zich wereldwijd inzet voor de rechten van kinderen.

In 2004 komt het album ‘The Defenitive Vandenberg’ uit. Voor de promotie van deze dubbel cd duikt de band voor de eerste keer in 20 jaar de studio in om een orkestrale versie van ‘Burning Heart’ op te nemen. In het programma Barend en van Dorp geven ze daarna een éénmalig optreden. Geruchten omtrend een reünie dan wel een tournee worden sinds 2008 steeds sterker.

{slide=Vandenberg – ‘Burning Heart’}http://www.youtube.com/watch?v=wGSrv1GnXMM{/slide}

{slide=Vandenberg – ‘Different Worlds’}http://www.youtube.com/watch?v=cagX-N5_l-U{/slide}

{slide=Bert Heerink – ‘Julie July’}http://www.youtube.com/watch?v=zyNydZja7d8{/slide}

Deel: