De nieuwste aanwinst in de Young Money stal van Lil Wayne is Nicki Minaj. Ze stond al op albums van Rihanna, Drake en Kanye West en wordt door het toonaangevende Rolling Stone Magazine al ‘The New Queen of Hiphop’ genoemd. Onlangs bracht ze haar debuutalbum Pink Friday uit.

Nicki Minaj is hot en dat is te merken aan de gastenlijst van Pink Friday, waar namen als Eminem, Kanye West, Rihanna en natuurlijk Lil Wayne op prijken. Nicki’s eigen stem is echter voldoende te horen op het album, dat van de 18 tracks 12 solo tracks bevat.

Naast de goed gevulde gastenlijst klinken ook de beats op het album erg herkenbaar. De producties zijn dan ook verzorgd door onder andere Swizz Beatz en Kane Beatz, die ook voor Lil Wayne heeft geproduceerd. Door de grote lijst aan producers (12) klinkt echter geen enkele track hetzelfde en bewandelt Nicki Minaj op Pink Friday het hele spectrum tussen Hiphop en R&B / Pop.

Het album bevat een aantal potentiële clubhits zoals de openingstrack I’m The Best en Did It On’em, waarop Nicki cool maar gevaarlijk rapt over zware bassen. Ze zoekt echter ook de enigszins zoetsappige R&B / Pop op met tracks als Last Chance (ft. Natasha Bedingfield) en Dear Old Nicki, die een compleet andere kant van Nicki Minaj laten zien. Een track die daarnaast het vermelden waar is, is haar single Your Love met de Annie Lennox cover.

{slide=Nicki Minaj – Your Love}http://www.youtube.com/watch?v=pSFyrrhKj1Q{/slide}

De gasten op het album brengen allen ook hun eigen sound mee. De samenwerking met Will.I.Am. klinkt als een regelrecht Black Eyed Peas nummer, de track Fly had ook op het laatste album van Rihanna kunnen staan en Roman’s Revenge (ft. Eminem) heeft die duistere sound die we van Slim Shady gewend zijn.

Pink Friday is een veelbelovend debuut van rising star Nicki Minaj. 18 tracks op een album is veel, maar Pink Friday blijft tot het einde goed. Het album is erg divers, zowel de solo tracks als de samenwerkingen hebben allen hun eigen sound. Nicki lijkt zich bij al deze stijlen prima thuis te voelen. Verwacht echter niet dat je na dit album een helder beeld hebt bij de sound van Nicki Minaj, want door de grote diversiteit op Pink Friday blijft dat inzicht achterwege. (8/10)

Deel: