Vandaag is Michael uitgekomen, het nieuwe album van Michael Jackson. Michael is de eerste van een reeks van tien albums met nog niet eerder uitgebrachte muziek die door de nabestaanden van Michael Jackson worden uitgebracht.

Voorafgaand aan de release van het album zijn er verschillende songs uitgebracht of gelekt, waardoor 6 van de 10 nummers al eens te horen zijn geweest. Naar aanleiding van de eerste track Breaking News, die op de officiële Michael Jackson site een week lang te beluisteren was, is er discussie ontstaan over de authenticiteit van het album. De later gelekte nummers hebben discussie verder aangewakkerd, waardoor Sony zich genoodzaakt voelde om een officiëel statement uit te brengen dat hier te lezen is. Na 9 jaar een nieuw album van één van de grootste pop artiesten ooit is niet niks , ik bespreek het album daarom hieronder track voor track.

1. Hold My Hand (ft. Akon) (Video)

Sinds een aantal remixen op Blood on The Dancefloor is er wat vaker R&B uit de handen van Michael Jackson gekomen. Qua sound past deze track prima in die lijn, zoals bijvoorbeeld You Rock My World. Het is wellicht een samenwerking die niet meteen tot de verbeelding spreekt, maar de stemmen van Akon en Michael Jackson vullen elkaar prima aan en het resultaat is een leuke track.

Hold My Hand is opgenomen in 2008 en was in dat jaar ook al te horen, nadat hij op het internet was gelekt.

2. Hollywood Tonight
Dit is één van de tracks waar zeker over de authenticiteit gediscussieerd zal gaan worden. De vocals van Michael in de coupletten klinken ronduit vreemd, bij het refrein is daar minder van te merken.

Hollywood Tonight komt uit de tijd van Invincible, al doen de beats en bassline ook denken aan zijn Dangerous periode. Dit alles doet echter niet genoeg om te overtuigen dat dit een échte Michael Jackson track is. In alles klinkt door dat deze track niet af is, dat hij net niet goed genoeg is.

3. Keep Your Head Up (Column)
Dit is een werkelijk prachtig nummer, een track die terug doet denken aan Heal The World en Earth Song. Het gospelkoor tegen het einde van het nummer, de Yeah’s en de Whoo’s, het klopt allemaal.

4. (I Like) The Way You Love Me
Eerder was dit nummer in demo versie al te horen op The Ultimate Collection. Het nummer is opgenomen in 2004 en is een rustig, klein liefdesliedje. Weinig poespas maar gewoon een aardig liedje.
{slide=Demo}http://www.youtube.com/watch?v=KNqjneaZIRo{/slide}

5. Monster (ft. 50 Cent)
Zoals eerder op Invincible, maakt ook op dit album een bekende rapper zijn opwachting. Nu is de rapper 50 Cent, in 2001 was het Notorious B.I.G. . Verder past het nummer echter perfect op Invincible, zoals de track is opgebouwd en natuurlijk de gebruikte beats. Ook bij Monster is er echter wat speculatie over Michael zijn stem, waarover Sony zegt dat Michael sommige stukken heeft ingezongen door een PVC buis.

6. Best Of Joy
Best Of Joy zou één van de laastse nummers zijn waar Michael Jackson voor zijn dood in Londen aan heeft gewerkt. Dit vrolijke, positieve nummer is niet echt speciaal, maar gewoon een leuk liedje.

7. Breaking News (Luisteren)
Toen Breaking News eind oktober een week lang op Michaeljackson.com te beluisteren was, begon de speculatie over de authenticiteit van dit album. Eén van de redenen die Sony aanvoert voor de verschillende stemgeluiden op Michael is dat een aantal tracks, waaronder Breaking News, op verschillende plaatsen in verschillende omstandigheden zijn opgenomen.

De track zelf is er één die zo naast Privacy, op Invincible gezet zou kunnen worden. Zowel qua sound als teksten, waarin Michael het gemunt heeft op paparazzi en ‘de industrie’, waarvan hij slachtoffer is.

8. (I Can’t Make It) Another Day (ft. Lenny Kravitz) (Gelekt)
Een samenwerking tussen Michael Jackson en Lenny Kravitz is een samenwerking tussen twee grote artiesten. Het resultaat kan dan eigenlijk alleen maar tegenvallen, door de hooggespannen verwachtingen. In dit geval is er een best goede track uitgekomen, maar maakt 1 + 1 geen 3. Het nummer heeft een wat slappe opening, maar een erg goed refrein dat iets weg heeft van Earth Song. De track mist echter de energie die je juist in deze samenwerking zou verwachten.

Ook dit nummer was al eerder te horen, toen het begin dit jaar werd gelekt.

9. Behind The Mask (Orgineel)
De muziek van deze track is geïnspireerd op Behind The Mask van The Yellow Magic Orchestra. Michael heeft hier lyrics op geschreven en de muziek is in een nieuw jasje gestoken. Het nummer is al in de jaren ’80 opgenomen en heeft een Dirty Diana sound, maar iets minder energiek.

10. Much Too Soon
Zoals ook Behind The Mask, stamt Much Too Soon uit de jaren ’80. Dit nummer is opgenomen in zijn Thriller periode en doet denken aan Lady In My Life.

Oordeel
Sony is heel duidelijk over dit album: Het is een geweldig album waar Michael 100% achter had gestaan. Een aantal critici staan hier echter lijnrecht tegenover. Ik denk ook niet dat dit de kwaliteit is die we van een Michael Jackson album mogen verwachten. Een aantal nummers zijn erg goed (zoals Keep Your Head Up), maar de meesten klinken alsof ze niet af zijn, alsof ze van bijeengeraapt materiaal in elkaar zijn gezet.

Dat is eigenlijk wat er met het hele album aan de hand is: Er is geen rode draad in te ontdekken, omdat er uit elke periode sinds de jaren ’80 nummers op staan die allen hun eigen sound hebben. Het is alsof daadwerkelijk de ‘Michael Jackson Vault’ is geopend en de eerste tien tracks die eruit vielen op een cd zijn gezet. Natuurlijk zit daar ook wat goeds tussen, maar niet alles moet je zonder nadenken op een cd gooien.

Michael is een matig album geworden, niet een écht Michael Jackson album. Laat daarom de overige negen maar zitten, Sony. (5/10)(Sony)

Deel: