Sinds een paar maanden is op radio, tv en in concertzalen steeds vaker een nieuw geluid te horen: Het geluid van de Amsterdamse band Houses. Wellicht heb je ze gezien bij De Wereld Draait Door, of ben je hun “End Of Story EP” tegen gekomen op één van de vele websites die erover hebben geschreven. Het gaat in ieder geval goed met de jonge band, tijd om eens wat meer over ze te weten te komen. Ik stelde na een optreden in Mezz Breda een aantal vragen aan zangeres Ella, gitarist Manuel, basgitarist Gijs, toetsenist Jeroen en drummer Tobias.

Na de release van jullie debuut EP in september heeft Nederland kennis gemaakt met Houses. Hoe lang zijn jullie al bezig als band?

Tobias: Zo’n twee jaar nu. Onze eerste oefensessie kan ik me nog goed herinneren, dat was op 18 januari 2009. Een paar maanden ervoor hadden Ella, Gijs en ik besloten om een band te beginnen. We hebben vrij snel Jeroen en Manuel erbij gevraagd, die we kenden van het conservatorium.

Waar komt de naam Houses vandaan?
Ella: Ik heb ooit het nummer “The Houses Are Blind” geschreven, geïnspireerd op het hoorspel ”Under Milk Wood” van Dylan Thomas. Door dit nummer kwam Tobias op de naam Houses.
Gijs: Het is een vrij neutraal, rustig woord, waar geen mening of richting uit spreekt. Dat maakt het ook krachtig.

Er is nóg een band die Houses heet, is dat niet verwarrend?
Gijs: Ja inderdaad, er is ook een Amerikaanse band die Houses heet. Toen we de naam hadden verzonnen hebben we goed gezocht of er ook andere bands waren met dezelfde naam en we kwamen die band toen ook tegen. Ze leken echter niet erg actief, dus hebben we besloten ervoor te gaan.
Tobias: Het toeval wil dat precies in de maand dat wij onze EP release hadden, zij ook op de 3voor12 Luisterpaal kwamen. Dat zorgde dus inderdaad wel voor enige verwarring. Maar, onder tussen beginnen we iets bekender te worden en speelt dat probleem niet zo meer.

Jullie hebben een eigen sound: Melancholisch, met plotselinge wisselingen tussen rustig en energiek. Waar komt dit geluid vandaan?
Tobias: We hebben allemaal een eigen muzieksmaak, die soms best van elkaar verschilt. Dat melancholische is echter iets wat we allemaal erg waarderen, het geluid van Houses is dan ook precies het punt waar we elkaar vinden.
Gijs: We zijn het meestal niet snel met elkaar eens over hoe onze muziek moet klinken en discussiëren daar veel over. Het moet goed zijn voor iedereen binnen de band, dat is een soort filter waar elke demo doorheen gaat.
Tobias: Iedereen binnen de band voegt ook iets toe aan het geluid, dat niet inwisselbaar is. We zijn in het begin geleidelijk bij elkaar gekomen, maar nu is iedereen een onmisbare schakel.

Iedereen heeft dus zijn eigen muzieksmaak, wie zijn jullie grootste invloeden?
Tobias: Ik denk dat ik het meest ben beïnvloed door Jon Theodore, de eerste drummer van The Mars Volta.
Gijs: Voor mij is dat onder andere Broken Social Scene, een Canadese Indie rock band.
Ella: Ik vind Daniel Johnston erg goed, en ook Laura Veirs. Van haar hebben we toen we net begonnen de cover Drink Deep gespeeld. We spelen eigenlijk nooit covers, maar we hadden nog niet zoveel materiaal in die tijd.
Gijs: Er zijn overigens ook bands die we allemaal goed vinden, Feist bijvoorbeeld.

Wie schrijft de liedjes, of wordt dat ook door de hele band gedaan?
Ella: We schrijven de liedjes samen. Meestal komt er iemand met een schets van een nummer, dat spelen we en bespreken we. Dan maken we een demo en kan iedereen er nog eens goed naar luisteren. Zo schaven we continu bij.
Tobias: We schrijven daarbij wel vaak naar elkaar toe. Het moet niet té melancholisch, maar ook niet te vrolijk zijn. We weten ongeveer waar we elkaar vinden qua sound.

Zoals gezegd is jullie debuut EP “End Of Story” in september uitgebracht. Daarna is het best wel hard gegaan. Hoe hebben jullie dat ervaren?
Gijs: Zoals onze EP release ging, daar kun je als band alleen maar van dromen. We kregen veel media aandacht en er ontstond best wel een buzz vanaf dat moment. Woost, een bevriende band die ook op onze release party speelde, werd in die periode gevraagd voor De Wereld Draait Door. Zij hebben ons daar weer getipt en wij mochten toen ook langskomen.
Jeroen: Wat ook enorm heeft geholpen is de boeking op Noorderslag. We waren zelfs één van de eerste bands die bekend werden gemaakt, dat heeft ons wel op de kaart gezet.

Na een succesvolle EP, volgt er natuurlijk een album. Wanneer kunnen we dat verwachten?
Ella: De planning is april 2011. We werken eigenlijk continu aan tracks voor het nieuwe album, door het opnemen van demo’s en het uitproberen van nummers tijdens optredens.
Jeroen: Er komen waarschijnlijk tien nummers op het album, waaronder Stay With Me en Suicide, die ook op de EP staan.

Hebben jullie ook al een naam voor het debuutalbum?
Ella: Nee, daar zijn we nog niet uit.
Tobias: Dat is ook het laatste wat erop moet, dus gelukkig hebben we nog even.

Het klinkt alsof jullie aardig druk zijn, wat zijn verder jullie plannen voor de komende tijd?
Ella: In ieder geval de voorbereiding voor Noorderslag. Daar gaat veel tijd in zitten, maar dat willen we dan ook erg goed doen. Het is natuurlijk een prachtige mogelijkheid voor ons.
Gijs: We doen daarom ook een aantal shows ter voorbereiding op Noorderslag, zoals 8 januari in Café Paard van Troje in Den Haag en op 13 januari in Plein 79 in Den Bosch.

Vanaf maart 2011 spelen jullie ook 9x in het voorprogramma van Dazzled Kid. Hoe vinden jullie dat, spelen in een voorprogramma?
Gijs: Een uitdaging. We stonden vandaag in het voorprogramma van Selah Sue, en dan weet je dat het publiek niet voor ons komt. Daarnaast heb je vaak niet je ideale podium opstelling of geluid, maar toch probeer je het publiek voor je te winnen.
Jeroen: Dat ging bijvoorbeeld erg goed toen we in het voorprogramma van Bettie Serveert stonden. We kregen het publiek goed mee en het was een geweldige show. Natuurlijk lukt dat niet altijd, maar het is wel een mooie uitdaging.

Ter afsluiting: Wat zou je over vijf jaar met Houses bereikt willen hebben?
Manuel: Dat we dan nog steeds muziek maken die relevant is. Zolang we daarmee door kunnen gaan ben ik tevreden. En ik zou wel willen dat we dan onze 2e of 3e cd hebben uitgebracht.

Meer weten over Houses? De EP kun je hier luisteren en een overzicht van alle shows die ze spelen vind je hier. Binnenkort vind je ze ook op iTunes en Spotify.

Deel: