De Brabantse rockformatie Patatje Metal brengt op 1 december haar nieuwste studio-CD uit genaamd "Proef De Peen 'ns". Een kleine drie jaar na de release van hun kerst-CD zijn de muzikanten opnieuw de studio in gegaan om nieuwe metalcovers van Nederlandstalige meezingers op te nemen. Naast een aantal nummers dat de band al live in den lande ten gehore bracht bevat de CD ook geheel nieuwe composities.

De CD begint krachtig met het nummer "Suzanne" / "Metal Gods"; origineel van VOF de Kunst / Judas Priest. Het tweede nummer zal wellicht nog meer mensen op het verkeerde been zetten vanwege de volledig in elkaar verweven hits "Ik Verscheurde Je Foto" en "I Was Made For Loving You". Zoals het een echte hardrockplaat betaamt is naast alle stevige nummers ook een heuse rockballad opgenomen: "Zeg Maar Niets Meer" van André Hazes. Overige tracks op de CD zijn: "Toveren", "De Clown" en "Als De Morgen Is Gekomen". De Patatje Metal vertolking van deze laatstgenoemde hit is met videobeelden van een liveoptreden eerder dit jaar op YouTube geplaatst.

Bij de productie van de CD is er naar gestreefd om een hedendaagse sound te creëren en een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. "De uitdaging was om de energie en het gevoel van een live optreden ook in studio-opnames vast te leggen", aldus de enthousiaste frontman Marco Borsatan. "Het theatrale schouwspel met lichteffecten en vuurwerk van een live optreden is niet op CD te vangen. We hebben hard gewerkt om de studio-CD toch het echte Patatje Metal gevoel mee te geven." De band is erg tevreden met het resultaat. Op "Proef De Peen 'ns" smelt de verrassende mix van Nederlandstalige muziek en hardrock klassiekers niet alleen samen in de arrangementen maar ook in de sound.

Het afgelopen jaar zijn de muziek en zangpartijen in vier verschillende studio's volledig digitaal opgenomen. Het afmixen en masteren nam zoals gewoonlijk de meeste tijd in beslag. Dit vond traditiegetrouw plaats in Studio De Paarse Knuppel. Zowel de opnametechniek als de productie is van begin tot eind geheel in handen gebleven van Patatje Metal.

Deel: