Swans, de post-punk band die voor vele aanwezigen vandaag bekend zal zijn uit de jaren ’90, is begin van dit jaar door zanger en oprichter zanger Michael Gira weer nieuw leven ingeblazen. In september is het nieuwste album ‘My Father Will Guide Me Up a Rope to the Sky’ uitgekomen, wat reden is om weer te gaan optreden. Twee podia in Nederland worden aangedaan tijdens de tour, waarvan Tivoli vanavond er een is. Bij de ingang van de zaal hangt een waarschuwing dat de muziek erg luid is, en dat er gratis oordoppen verkrijgbaar zijn. Dit belooft wat!

De Engelsman James Blackshaw staat in het voorprogramma van de Swans, de openingsband van ‘Le Guess Who?’ 2010. James is een uitermate kundig gitaarspeler en singer-songwriter. Een combinatie van Oosterse en West-Europese invloeden op een 12-snarengitaar maakt zijn gitaarspel interessant, maar wel langdradig. Veel mensen achter in de zaal zijn ‘heerlijk’ aan het bijkletsen.

Na het ingetogen optreden van James komt Thor Harris van Swans een beukende intro aanzetten, waarna deze weer van het podium verdwijnt, ons achterlatend met de dreunende doommuziek. Enige tijd later komt Thor Harris wederom op, en begint op een rek chimes (buisklokken) te slaan. Dan komen de andere bandleden het podium op. De huidige bezetting van Swans is naast Thor Harris zanger Michael Gira (who else!), drummer Phil Puleo, gitarist en oudgediende Norman Westberg, Christoph Hahn ook op gitaar en bassist Chris Pravdica. Swans is qua geluid nog intenser en luider dan voorheen het geval was. Oordoppen zijn geen overbodige luxe. Michael Gira heeft de touwtjes in handen, dat is te merken: hij stelt de lichtshow niet op prijs, en vraagt om eenvoudig licht. Thor Harris trekt na het tweede lied zijn shirt uit, en gaat met ontbloot bovenlijf de buisklokken en drums met kracht te lijf. Op een standaard staan geplastificeerde A4-tjes waarvan Michael zingt: de ouderdom is blijkbaar toch aangekomen. Qua energie en stem is hier helemaal niks van te merken: de felheid van zanger Michael maakt de muziek nog meer doom dan deze al is.

‘SWANS ARE NOT DEAD’, en dat heeft het optreden van vanavond nog maar eens bekrachtigd. Op naar het volgende (‘Swans are still Alive’) album!Foto’s (c) 2010 Armelle van Helden

Was jij er ook bij? Vertel hier jouw verhaal!

Deel: