Tijdens de zomer van 2009 verwierf Diggy Dex landelijke bekendheid met zijn bewerking van Eva De Roovere’s Slaap Lekker. Echte hiphop liefhebbers kennen hem echter al langer, als lid van DAC en later met zijn solo albums Verhalen Vanuit De Sofa en Mayonaise Voor De Ziel. Afgelopen week kwam zijn derde album Lange Nachten Korte Dagen uit, geproduceerd door Skiggy Rapz.

Lange Nachten Korte Dagen staat bol van de samenwerkingen, op de zestien tracks komen in totaal tien gast artiesten langs, waaronder Anna Drijver en Big 2. Deze gasten brengen een gevarieerde sound met hiphop, funk en reggae invloeden. De rode draad is echter pop, met veel zang en catchy melodieën. Dit zorgt voor een erg toegankelijke plaat waarvan bijna elke track kan worden meegezongen. Onder meer de singles Wat Doe Je Dapper (ft. Anna Drijver) en Vandaag (Gezongen door Diggy Dex) zijn prima pop liedjes die na één keer luisteren al blijven hangen. Slaap Lekker is ook zo’n nummer, al valt de toegevoegde waarde van een 1,5 jaar oude single op het nieuwe album te betwijfelen. Ook de bijdrage van I-Repeat (Zanger Beef) is erg catchy, maar meer reggae dan pop. De (tijdelijke) switch naar Nederlandstalig is voor I-Repeat geen verkeerde keuze, Waar De Zon Ons Brengt is dan ook één van de beste tracks op het album.

Naast zang en pop is er op het album ook ruimte voor hiphop, zoals op de tracks Eén Uit Duizend (ft. Kleine Jay) en Element. Het donkere, harde Eén Uit Duizend past niet zo goed tussen de vrolijke beats op de rest van de plaat, maar is absoluut een goede track.

Eén van de dingen die opvalt is de muzikaliteit op het album, blazers en gitaren zijn meer regel dan uitzondering. Er worden dan ook geen samples gebruikt, alles is live ingespeeld en dat is te horen. Dit past prima in de ontwikkeling die Diggy Dex de afgelopen jaren heeft doorgemaakt, maar het zal zijn oude fans wellicht niet zo bevallen. Waar Diggy begon met underground hiphop bij DAC, richt hij zich met zijn nieuwste plaat op een breder publiek en heeft ook muzikaal de shift gemaakt richting pop / crossover. Het past hem echter prima en hij doet het goed, getuige Lange Nachten Korte Dagen. (7,5/10) (Rodeo)

{slide=Tracklist}

1. Lange Nachten, Korte Dagen
2. Slaap Lekker (Fantastig Toch) Ft. Eva De Roovere
3. Zeg Me Later
4. Element
5. Dat Is Mijn Naam
6. Vandaag
7. Links Rechts Ft. Wudstik, Big2 & Skiggy Rapz
8. Waar De Zon Ons Heen Brengt Ft. I-Repeat
9. Het Is Goed Zo
10. Doet Als Jij
11. Een Uit Duizend Ft. Kleine Jay
12. Het Ligt Nooit Aan Jou
13. Wat Doe Je Dapper Ft. Anna Drijver
14. Laatste Plaat Ft. Robian & Sonny Wilson
15. Dezelfde Spijt Ft. Jenny Lane (Bonustracks)
16. Roze Havaiana’s (Live @3Fm) (Bounstracks)

{/slide}

{slide=Luisteren en kopen}

Diggy Dex - Lange Nachten Korte Dagen
Lange Nachten Korte Dagen
Diggy Dex

{/slide}

Deel: