Begin vorige maand maakte Top Notch bekend dat Jack Parow bij het Nederlandse hiphop label had getekend. Een Zuid-Afrikaanse rapper die via Willem (The Opposites) bij platenbaas Kees de Koning onder de aandacht was gebracht. Een Afrikaanse rapper, een vreemde eend in de bijt zou je zeggen maar dat valt wel mee als je kijkt naar andere artiesten die het afgelopen jaar aan de Top Notch stal zijn toegevoegd: Aux Raus (punkrock), DJ Promo (hardcore) en Lucky Fonz III (folk) gingen Jack Parow bijvoorbeeld al voor. Op 13 augustus brengt Jack zijn eerste album via Top Notch uit, genaamd ‘Jack Parow’. .

Suid-Afrikaans geluid

Jack Parow rapt in het Zuid-Afrikaans, waarin veel Nederlands en Engels verwerkt is. Dat zorgt voor een aparte beleving, waarbij je telkens het idee hebt dat je iets verstaat, maar toch niet helemaal. Dat op zich is al nieuw, maar ook de muziek waarmee hij in Nederland werd geïntroduceerd heeft een fris, Afrikaans geluid. De eerste single ‘Cooler as Ekke’ is even wennen, maar klinkt hoe vaker hoe beter.

Veelzijdig

Op het album is te horen dat Jack Parow zich niet beperkt tot de enigszins typische Zuid-Afrikaanse muziek zoals die op ‘Cooler As Ekke’ te horen is. Hij blijkt erg veelzijdig in zijn muziek, die varieert van pop met een catchy refrijn tot hiphop met keiharde beats. Op de meeste tracks hoor je overigens wel Zuid-Afrikaanse invloeden, maar het overheerst niet. ‘Beyellville’ en ‘Ricky Louw’ zijn wat dat betreft de meest ‘Afrikaanse’ tracks.

Jack opent zijn album met ‘Ik Wens jy was Myne’. Die track heeft een beat die zo hard is, dat je oren ervan gaan suizen. Deze track klinkt door de beats én de bijdrage van JR erg Amerikaans. Dit kunstje herhaalt hij nog eens met Disco op de laatste track ‘Parow to Paarl’. Ook deze track kun je eigenlijk niet zacht opzetten.

Een andere, meer melodieuze kant van Parow hoor je onder andere op ‘I Miss’, ‘Dans Dans Dans’ (feat Francois van Coke) en ‘Tussen Stasies’ (feat Die Heuwel Fantasties ). Door het gebruik van zang en gitaren hebben deze tracks een hoog festival gehalte.

Oordeel

‘Jack Parow’ heeft heeft een vernieuwende sound. Naast de taal zijn de ook producties anders dan in de Nederlandse Hiphop scene gewoon is. Parow heeft dan ook een prima debuutalbum afgeleverd, dat je zeker moet checken. (8/10) (Top Notch)

Tracklist

 1. Ek Wens jy was Myne (feat JR)
 2. Hier’s Hy Nou (feat Le Roi Nel)
 3. Cooler as Ekke
 4. Dans Dans Dans (feat Francois van Coke)
 5. Feite
 6. I Miss
 7. Ricky Louw
 8. Farmhouse Brekvis
 9. Die Vraagstuk Remix
 10. Byellville
 11. Word Wakker
 12. Tussen Stasies (feat Die Heuwels Fantasties)
 13. Parow to Paarl (feat Disco)

 

Deel: