De Zwitserse mannen van Battalion zijn in het metal-wereldje sterk aan het doorbreken met hun nieuwe album ‘Underdogs’. Tijd dus om de heren wat nader aan de tand te voelen. Nou ja, heren… We hadden de mogelijkheid om zanger en gitarist Silvan te ondervragen, en vroegen hem hoe ze aan de naam Battalion kwamen. Het zou toch geen verwijzing zijn naar de leger-eenheid? SIlvan lacht: “Nee nee, verre van dat zeg, we hoorden het woord in een nummer van de hard-rock helden van Saxon, en vonden de naam meteen cool als bandnaam. Vandaar heten wij sindsdien Battalion. Saxon is overigens niet de enige inspiratiebron van Battalion. Ook Metallica, Motörhead, Judas Priest, Megadeath, Iron Maiden en Sepultura zin bands waar we enorm tegenop kijken, en die een grote bron van inspiratie zijn voor ons. Toen we in 2006 de band begonnen, luisterden we allemaal naar ongeveer dezelfde muziek. Samuel, Lukas, m’n broer Cyril en ik. Samuel en ik waren op school al lekker bezig, iedere minuut vrije tijd waren we muziek aan het maken, en het werd steeds meer en meer. Toen hebben we m’n broer er maar bij gevraagd en uiteindelijk ook Lukas om Battalion te vormen tot wat het nu is. Ik kan me ok geenleven indenken zonder Battalion. Battalion rules!”

“Samuel heeft een beat, groove, en een erg vette drum in z’n hersens, z’n hart en z’n ziel. Dat maakt hem tot de beste drummer die we ons kunnen bedenken. Lucas is verslaafd aan zijn bassgitaar hij weet ieder nummer perfect aan te voelen. Al zijn idolen spelen zonder plectrum, dat is erg belangrijk voor hem gebleken, dus speelt ook Lucas zonder. Cyril daarentegen is een soort van machine; hij heeft volgens mij ooit een metronoom ingeslikt, zo gelijk dat hij weet te spelen. Precies tegenovergesteld aan mijzelf, ik speel dan meer de headbang solos, meer vuiligheid, en ja, een vieze vuile piss-off stem, hahaha. Heerlijk als het publiek lekker losgaat, en we goed kunnen bangen. Ik haat het als je ergens staat en het is zo’n folk-publiek, zo’n foute tent, daar moet ik echt kotsen, ik haat die muziek echt!”, aldus Silvan z’n uitgesproken mening. Na enkele braakpogingen vervolgt de frontman van Battalion: “We hebben nu de kans gehad om in een professionele studio op te mogen nemen, dat is zo vet! Je krijgt zoveel meer gedaan en leert zo snel in een echt goede studio. Je hoort je eigen kwaliteiten veel beter, maar zo realiseer je je eigen zwakke punten ook direct. Het focussen op die zwakke punten maakt je zo veel beter, dat merk je meteen. Maar goed, de plaat is af, iedereen blij, en nu is het spelen, spelen , spelen. En natuurlijk nieuwe nummers schrijven, maar vooral spelen, dat hebben we gemist. We zijn gewoon een stel heavy metal fans die samen lekker muziek maken, we zien wel wat er uit komt. Gelukkig houden de mensen ervan wat wij spelen.”

Onze tijd zit er op en terwijl Silvan de kamer uitloopt draait hij zich nog een keer om: “Stay clean, but stay filthy!” Batallion has left the building.

Deel: