Vanwege de eindstrijd in de [[Clash of the Cover Bands]] die op 13 maart de halve finale zal houden, gingen we op bezoek bij de heren van [[Switch]]. De Groningse pop/rockband won 18 december 2009 de voorronde Friesland/Groningen volgens de vakjury, en dat voor een band die in 2008 pas haar eerste optreden had. Ik sprak met gitarist Reinier Reitsma van Switch, en vroeg hem wat de muzikale invloeden van Switch zijn. Reinier: “Welbeschouwd richten wij ons enkel op het spelen van covers, maar het leuke van Switch is dat we individueel van uiteenlopende stijlen en genres houden. Dat varieert van bombastische, progressieve en ingewikkelde fusion, tot minimalistische Americana, waar alleen een gitaartje en een stem het geheel vormen. Hierdoor kunnen onze covers toch klinken als Switch-nummers, door ieders kenmerkende bijdrage. We heben nummers van [[Prince]], [[Mika]], maar bijvoorbeeld ook van [[Toontje Lager]] of [[Marco Borsato]] in ons repertoire. Dat kon niet als we allemaal maar van één soort muziek zouden houden. Ieder van ons heeft al een en ander meegemaakt in muziekland; het hele land door geweest met singlepromoties, meerdere malen in de Top 100 gestaan, nationale radio- en tv-optredens gedaan, zelfs in Amerika geweest voor demonstraties van een groot instrumentenmerk, ieder heeft z’n bagage. De mentaliteit van deze band is nu juist dat we wars zijn van pretenties, luchtkastelen en onmogelijke doelen. Die zorgen vaak voor stress en geruzie in een band en wij spelen enkel en alleen voor de lol. Niettemin staat kwaliteit hoog in ’t vaandel. Onze halvefinaleplaats is daar een mooi bewijs van.”

“In november 2007 zijn we in deze samenstelling gaan repeteren. Eind maart 2008 stond het 1e optreden gepland. Sindsdien is het balletje behoorlijk gaan rollen; 40 optredens in 2008, 50 in 2009 en we gaan voor de 60+ in 2010! En het zal een open deur zijn, maar in onze korte carrière is het hoogtepunt toch absoluut het mogen spelen in [[Paradiso]]! Als artiest met eigen werk is dat al iets waar je enkel van durft te dromen, laat staan dat je als coverband dat podium haalt. We beschouwen het dan ook als een ‘once in a life time opportunity’ en we maken er wat moois van! Kijk, wij zijn geen band die makkelijk zou scoren bij het grote publiek; Wij spelen dus enkel covers. Na jaren in andere bands verwoede pogingen te hebben gedaan met eigen werk aan de bak te komen, kiest Switch heel bewust voor het ‘bruiloften- en vechtpartijencircuit’, maar dat vinden we juist leuk. Vergeet niet: het leuke van een sterke coverband is dat je al snel in volle zalen en kroegen staat. Mond tot mond reclame en ’n actief boekingskantoor zorgen voor veel werk en de gelegenheden zijn altijd feestelijk en uitgelaten. Waar je met eigen werk nogal ’s voor halflege zaaltjes staat en ’t optreden je meer kost dan oplevert, is het nu heerlijk om na een dampend feest en met wat extra zakgeld weer in de auto terug te zitten,”aldus Reitsma.

Deel: