Fred Händl, dat ben ik.

Zoals u weet is het alfabet een verzameling van 26 letters, waarmee – indien zorgvuldig gecombineerd – de meest leuke dingen gedaan kunnen worden. Uw eigen naam op deuren en glazen schrijven, bijvoorbeeld. Of een boek met gedichten. De kranten staan er ook vol mee, trouwens: met dat alfabet. Neemt u maar eens een krant of tijdschrift ter hand. U zult zien dat uw kennis van het alfabet welhaast grenzeloos is!


U leest momenteel deze eerste column van mijn hand op een gerenommeerde webzijde en daardoor durf ik er eigenlijk wel gif op in te nemen dat u het hele alfabet uit uw hoofd kunt zeggen. Zonder daar al te lang over na te denken. Geen minne prestatie, mag ik u wel zeggen. Ik kan, net als u, het alfabet opzeggen zonder daar al te lang over na te hoeven denken. Achterstevoren, dat is misschien wel wat lastiger, maar… niet onmogelijk.

En omdat ik altijd erg gecharmeerd ben geweest van dat alfabet, heb ik mij (in deze functie als columnist) als taak gesteld de eerste zesentwintig columns te schrijven met behulp van de volgorde van deze letters. Eerst de ‘a’ en dan de’b’ en dan zo verder. Elke letter de eerste letter van een musicus (of ensemble). Te beginnen bij de ‘z’.

“De ‘z’?”, denkt u misschien. “De ‘z’ is toch de laatste letter? Die Fred maakt het zich wel erg makkelijk.” Welnu, u heeft gelijk en ongelijk. Want dat de ‘z’ de laatste letter is, dat heeft u goed in de smiezen, maar ik maak het mezelf niet gemakkelijker! Ik ga namelijk van achter naar voren. Om de eenvoudige reden dat ik met mijn columns met de artiest Frank Zappa wil beginnen. Daarna volgt dan Yosuke Yamashita. En zo verder.

Ik ben dus Fred Händl (met een letter die in ons alfabet eigenlijk niet voorkomt in mijn achternaam, maar dat terzijde) en ik wil u graag meenemen op een reisje door mijn niet onverdienstelijke muziekcollectie aan de hand van het alfabet. Daarnaast zal ik ook – op dringend verzoek van mijn baas – hier en daar wat anders schrijven. Zo blijven we vrienden (en blijf ik mijn riante wekelijkse vergoeding ontvangen).

Het alfabet, dus. Te beginnen bij de letter ‘z’. De ‘z’ van Zappa. Frank Zappa.

Dit was dan het eerste verhaal. Nergens goed voor, zoveel is zeker, maar ik hoop dat weer recht te breien met de volgende (wat dan eigenlijk de eerste is).

Fred Händl is de naam. Het is me aangenaam.

– Fh.

Deel: