Een totaal onverwachte wending in het [[Toppers]] mysterie dat Nederland al maanden bezig houdt. [[Gordon]] en [[Gerard Joling]] maken allebei hun comeback bij de Toppers in 2010. De succesformatie gaat verder met vier personen nu de twee diva’s naast [[Jeroen van der Boom]] en [[René Froger]] hun opwachting maken. “Na de breuk met Gordon in september hebben wij heel goed geluisterd naar de publieke opinie en de wens van de Toppers-fans”, verklaart Benno de Leeuw, manager van de Toppers, de opmerkelijke terugkeer van beide zangers. “Het unieke van de Toppers in Concert moest absoluut overeind blijven. We hebben het tenslotte over het meest succesvolle muziekconcept ooit in Nederland, wat heel zorgvuldig is opgebouwd. Het publiek weet inmiddels wat het mag verwachten en dus moet je geen grote veranderingen doorvoeren.”

Nadat de media afgelopen zomer vele malen insinueerden dat Gordon de Toppers zou moeten verlaten, heeft de zanger besloten de eer aan zichzelf te houden. Begin september stapte hij teleurgesteld op. “De aanhoudende negatieve pers over Gordon hebben we vaak als onterecht ervaren”, zeggen De Leeuw en Toppers-oprichter René Froger in koor. “We hadden de speculaties over een mogelijk vertrek eerder de kop in moeten drukken. We hebben Gordon in al die jaren leren kennen als een fantastisch mens en een oprecht persoon, die regelmatig door zijn uitgesproken manier van communiceren verkeerd begrepen wordt. We zijn heel blij dat hij weer terug is. Maar net zo blij zijn we met de terugkeer van Gerard Joling.” Jeroen van der Boom voegt daar nog aan toe: “Ik heb al enorm genoten van mijn beslissing om tot de Toppers toe te treden en die ervaring wordt alleen maar beter. Nu krijg ik de kans om samen met Gerard, Gordon en René op datzelfde podium te staan. Het wordt helemaal te gek volgend jaar in de [[ArenA]]!”

Na het vertrek van Gordon begon voor de media de volgende fase: het speculeren over een mogelijke opvolger. Maar het publiek, het management en de twee overgebleven Toppers zelf, René en Jeroen, wilden eigenlijk helemaal geen opvolger. Ze wilden de Toppers graag voortzetten met óf Gordon óf Gerard Joling en het liefste met allebei. “Dus vroegen we allereerst Gordon om terug te komen”, zegt Benno de Leeuw. “Bij het vertrek van Gordon, vertelde Gerard direct zelf al niet beschikbaar te zijn. Hij wilde zijn handen vrij hebben om zich volledig te kunnen richten op zijn 25-jarig jubileum en zijn werkzaamheden bij SBS.” De afgelopen weken is er diverse keren met Gordon gesproken en sinds afgelopen weekend ook weer met Gerard Joling over een mogelijke terugkeer. Met Gordon werd als eerste overeenstemming bereikt.

De ultieme samenstelling met zowel Gordon als Gerard als Toppers bleef kriebelen. Hoe fantastisch zou het niet zijn als ‘Geer & Goor’ allebei terug zouden komen? “Ja, er zijn in het verleden harde woorden gevallen en ja, dat is niet altijd even leuk geweest. Maar vergeet niet, dit was een act die beide heren opvoerden in het Tv-programma Over de Vloer en iets te veel meenamen naar de Toppers”, glimlacht Benno. “En we moeten zeker niet vergeten dat ‘pek en veren’ ook twee van de succesfactoren van Toppers in Concert zijn. Het moet alleen wel in balans zijn en juist die balans was verdwenen. We hebben met alle partijen gesproken en iedereen was bereid om het verleden af te sluiten en vooruit te kijken.”

Jeroen en René vullen aan: “Wij zijn daar heel blij mee, want zowel Gerard als Gordon zijn ons heel dierbaar. Zowel professioneel als artiest, maar zeker ook als vriend. “We hebben allemaal fouten gemaakt en dingen gezegd, die we niet hadden moeten zeggen. Maar je bent nooit te oud om te leren. Er is nu een streep gezet onder het verleden en we maken met de Toppers een nieuwe start!” aldus René Froger.

Voor Gordon was de beslissing om terug te komen niet eenvoudig. Enerzijds wilde hij zich dolgraag weer in een glitterpak hijsen en anderzijds zat de schrik over alle commotie van afgelopen zomer er nog goed in. “Ik heb de rust na mijn vertrek als een enorme verrijking ervaren, waarin ik veel heb kunnen nadenken”, zegt Gordon. “En toen stond Benno namens René en Jeroen opeens voor de deur, of ik terug wilde komen bij de Toppers. Ik heb daar goed over nagedacht en uiteindelijk de knoop doorgehakt. Want ondanks alle negatieve krachten miste ik dat feest wat de Toppers avond aan avond neerzetten. Dat is zoiets moois. Dan ga je alles afwegen en komt ook de ruzie met Gerard aan bod. Weet je, het is een beetje als yin en yang; het hoort bij elkaar. Misschien horen wij ook wel net zo bij elkaar. Er is veel gebeurd en gezegd. We hebben nare momenten gehad, maar ook mooie momenten met elkaar gedeeld. Laten we nu voor de toekomst vasthouden aan al dat moois en alleen nog maar vooruit kijken.” Om er enthousiast aan toe te voegen: “En dan volgend jaar lekker knallen in de ArenA!”

Gerard Joling heeft wat langer na kunnen denken over zijn vertrek uit de Toppers en een eventuele terugkeer. “Na mijn vertrek vorig jaar heb ik in mijn emotie dingen over Gordon gezegd, die ik beter niet had kunnen zeggen,” kijkt Joling terug. “We hebben elkaar onnodig in een kwaad daglicht gezet. Dat is gebeurd en geweest. In het verleden was het ook vaak de magie tussen Goor en mij. Het Nederlands publiek zat daar gewoon op te wachten. Kijk naar het ongekende succes van Over de Vloer. Die uitspattingen van ons, zowel negatief als positief, waren voor het publiek wie we waren. Alleen namen we die rol iets te letterlijk en zetten we dat teveel door in ons privéleven.” Vorige week kwamen Joling en René Froger elkaar bij toeval tegen in een restaurant. “René zei toen: Je moet terug bij de Toppers, ik wil dat je weer mee doet”, zegt Geer. “Ik heb toen wel gezegd dat ik van mening was dat dan ook Gordon weer terug moest keren. Ik heb altijd vreselijk genoten en moet altijd erg lachen met Goor. We begraven nu het verleden, drinken er een lekkere borrel op en zeggen er verder niets meer over. En met zijn allen maken we er een geweldig feest van in 2010!”

De vier Toppers en het management hebben een belangrijke conclusie getrokken uit alles wat is gebeurd. Verschillende media hebben de afgelopen jaren geprobeerd bommetjes te leggen onder de Toppers en de onderlinge relaties. Er wordt door sommige media weinig aandacht geschonken aan het ongekende succes. Te vaak wordt alleen maar naar een rel gezocht. Erg frustrerend, zeker als je ziet hoe de megashow door vakmensen al jaren internationaal wordt geroemd. De Toppers hebben besloten dat de heren afzonderlijk geen enkele uitspraak meer doen. Er is één woordvoerder en dat is manager Benno de Leeuw. “Misschien doen we nog iets buiten de ArenA of schuiven we als groep aan in een Tv-programma, maar dat is afhankelijk van de insteek en de agenda’s”, aldus De Leeuw.

De zesde editie van Toppers in Concert is op zaterdag 22 mei 2010 in de Amsterdam ArenA. Toppers in Concert, het feest der feesten, waar dan ook de miljoenste (1.000.000) bezoeker wordt verwacht. Het feest van verbroedering in het grootste ‘meezingcafé’ van Nederland. Met een aaneenschakeling van de allergrootste nationale en internationale meezingers en verrassende gastoptredens zorgen de vier Toppers voor het grootste meest extravagante, en over de top showspektakel dat ooit heeft plaats gevonden. De voorverkoop start op maandag 14 december a.s. om 9 uur via www.ticketpoint.nl en de Ticketpoint verkooppunten.

Deel: