Het gaat goed met vinyl! De nieuwste cijfers uit de Verenigde Staten hebben aangetoond dat de opbrengsten van vinyl overde eerste helft van 2015 hoger waren dan de reclame opbrengsten van Spotify Free, YouTube en VeVo gecombineerd. De Recording Industry Association of America (RIAA), die de Amerikaanse muziekindustrie vertegenwoordigt, maakte daarbij wel de opmerking dat betaalde streamingdiensten als Spotify Premium en Apple Music niet zijn meegenomen in het onderzoek.

Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat betaalde downloads dalende zijn, terwijl streaming diensten met 23% zijn gestegen. De aanschaf van vinyl is echter in dezelfde periode met 52% gestegen en bedraagt inmiddels al 7% van de totale muziekverkopen en zo’n 30% van de verkopen van fysieke geluidsdragers.

Vinyl is helemaal in. Afgelopen april werd al bekend dat de vinylverkopen in België in 2014 zijn verdrievoudigd en ook in Nederland zit vinyl al jaren in de lift. Terwijl vinyl halverwege de jaren 00 wereldwijd zo’n lage oplage had, dat je kon spreken over het op sterven na dood zijn van vinyl. Alleen al bij Record Industry in Haarlem, is de stijgende lijn van vinyl al te merken. Waar in 2006 wereldwijd nog geen 3 miljoen albums meer werden geproduceerd, perste Record Industry in 2014 al rond de 5 miljoen exemplaren. Vinylperserijen overal in de wereld draaien overuren. Van grote artiesten tot de beginnende bands, iedere artiest wil weer op vinyl. Gelukkig maar, want een mooi gekleurde LP aan de muur staat een stuk mooier dan dat zilveren schijfje, laat staan dat fans een harddisk aan de muur hangen met de muziek van hun favoriete artiest

Het succes is mede te danken aan Record Store Day, die zich sinds 2007 inzet om vinyl weer aan de man te brengen, en ook de oude vertrouwde platenwinkels verschijnen meer en meer in het straatbeeld. Terwijl de CD-verkoop zich vrijwel helemaal heeft verplaatst naar het internet, snuffelen de echte muziekliefhebbers weer complete middagen in hun favoriete platenzaak, op zoek naar een nieuwe of tweedehands persing van hun lievelingsplaat. Vinyl is dus weer helemaal terug. Gelukig maar, want het warme geluid van vinyl is na alle technologische vernieuwingen nog steeds niet overtroffen. En dus kunnen we concluderen dat vinyl terug is van gelukkig net niet weggeweest: Vinyl is weer helemaal hip!

Bronnen:
What Hifi
The Vinyl Factory
Newsmonkey
Nu.nl
Muziek-Management
NRC
Record Store Day

Deel: