Met het album ‘Blak And Blue’ brak Gary Clark Jr. in 2012 wereldwijd door. De Amerikaanse muzikant wordt geroemd om zijn gitaarspel dat zelfs met Jimi Hendrix is vergeleken. Op zijn nieuwe album ‘The Story Of Sonny Boy Slim’ speelt hij bijna alle instrumenten zelf. “Avond aan avond optreden gaat vooral over performen. Ik moet ook creatief bezig kunnen zijn, anders word ik chagrijnig.”

Gary Clark Jr. werd 31 jaar geleden geboren in Austin, Texas. Vanaf zijn twaalfde speelt hij gitaar en al op jonge leeftijd deelde hij het podium met bluesgitaristen als B.B. King, Eric Clapton en Jimmie Vaughan. Zijn opvallende gitaarstijl is beïnvloed door blues, jazz, soul, country en hiphop.

Gitaarsolo

Gary Clark Jr. wordt vooral geprezen om zijn gitaarspel maar ziet zichzelf liever als songwriter. “Ik vind het niet erg inspirerend als mensen me vragen hoe de gitaarsolo gaat klinken. Een trucje heeft niks meer met expressie te maken. Ik ben gewoon bezig met songs creëren en mezelf uitdrukken op een manier die eerlijk voelt. En niet geforceerd of beïnvloed door de opinie van anderen.”

Succes

Het succes van ‘Blak And Blue’ zette het leven van Clark Jr. behoorlijk op zijn kop. “Er zijn zeker momenten geweest dat ik me afvroeg waar ik mee bezig was en waarom ik het deed. Maar ik ben nu 31. Ik weet wat ik wil en hoe ik het moet aanpakken. Het succes is fijn maar brengt ook druk met zich mee. Dat is zowel stressvol als inspirerend. Het hangt een beetje van mijn bui af hoe ik dat ervaar.”

Turbulente jaren van Gary Clark Jr.

De Texaan nam ‘The Story Of Sonny Boy Slim praktisch alleen op. “Ik wilde mezelf uitdagen en zien waartoe ik in staat ben”, zegt hij erover. “Het zijn een paar turbulente jaren voor me geweest, ik wilde weer terug naar mijn basis. Toen ik begon met spelen en componeren heb ik het ook allemaal zelf uitgezocht. Van versterkers verzamelen tot leren omgaan met opname apparatuur.” Clark Jr. genoot van het maken van zijn nieuwe album. “Een mens moet eten, en ik moet creatief bezig kunnen zijn. Anders word ik chagrijnig. Ik moet de tijd krijgen om dat eruit te gooien.”

Gary Clark jr speelt op 10 en 11 november in Paradiso in Amsterdam.

©FaceCulture

Deel:

Comments are closed.