Met een unieke mix van Arabische muziek, jazz en rock is SARĀB een van de meest toonaangevende groepen van de Parijse muziekscène, met de verbluffende trombonist Robinson Khoury.

Geboren uit de ontmoeting tussen de Frans-Syrische zangeres Climène Zarkan en de gitarist Baptiste Ferrandis, is Sarab – fata morgana in het Arabisch – een muzikaal bouwwerk dat rock, hedendaagse jazz en Arabische traditionele muziek combineert die grenzen en genres bespeelt. Het duo veranderde al snel in een zeskoppige band, waarbij elke muzikant onmisbaar werd in de muzikale creatie. De trombone van Robinson Khoury verbindt zich met de stem en laveert tussen de Oosterse en Europese toonladders, tussen ornament en een persoonlijke techniek. Het is met de trombone en het lied dat we de horizontaliteit van de Arabische muziek terugvinden, verstoord door de rijke harmonische verticaliteit van de gitaar en de piano. Sarab is een van de populairste bands in de Parijse jazzscene en trad in 2023 op in Jazz in Vienne, Marseille Cinq Continents, Jazz sous les Pommier. Komende maand zijn ze te zien in Nederland. De Doelen in Rotterdam worden op 18 mei aanstaande aangedaan, en de dag erna staan ze op de Nijmegen Music Meeting.

Deel: