De Amsterdamse band Blue Crime is een experimenteel vierkoppig monster dat mysterieuze psychedelische ‘moonpop’ maakt. Op 5 juni verschijnt Blue Crime’s eerste EP ‘TYR’. Zes bedwelmende liedjes op wit vinyl. ‘The Whore’ is de eerste single en duurt slechts, anderhalve minuut.

Voor de opnames van de EP trokken ze naar een oude watermolen in st Hippolyte du Fort, Zuid-Frankrijk. Ze werkten samen met de New Yorkse producer Brent Arnold en de uit Londen afkomstige producer Zlaya Loud! ‘TYR’ komt uit op het nieuwe label Meduse MagiQ.

De band bestaat uit vier muzikanten die samen een pact sloten voor een nieuwe toekomst. Zangeres Alexandra Duvekot (ex Light Light) neemt eigenzinnigheid en open akkoorden mee uit de ‘folk noir’ in haar originele, soms donkere composities. Floor van Dijck (o.a. bassiste bij Joep Pelt) legt met haar bas een tapijt en een hartslag waarop gitariste Liu Mottes (voorheen actief in New YX) zich schijnbaar gewichtloos voortbeweegt. Dit alles wordt ondersteund door de rollende drums van Bart van Hasselt en zo vinden de leden van Blue Crime elkaar in hun musikale universum. Zonder scrupules gaat Blue Crime van het ontwapenende naar het wringende. Met invloeden van onder meer PJ Harvey, Sonic Youth, The Jesus and Mary Chain en Neil Young.

Beeldende kunst en muziek zijn bij Blue Crime sterk met elkaar verbonden. Hun verschijningen alsof ze net uit een droom komen gestapt, in het wit als canvas voor projectie van de sterren of je eigen verbeelding. Live werkt de band met videoprojecties van onder andere filmmaker Amos Mulder aka ‘de astronaut’.

In de lente komt deze nieuwe Amsterdamse band uit hun bunker onder het park en laat Blue Crime met een mini-tour langs vijf bijzondere plekken in Nederlandse steden alvast een stukje proeven van wat ze het komende jaar gaan brengen. Daarna volgt een tour door onder meer Duitsland, Polen, Tsjechië en Oostenrijk.

Tourdata:
April 17 * Rotterdam * Ekcit
April 18 * Amsterdam (13.00) * Westerstraat MQ Stage (Recordstoreday)
April 18 * Utrecht * Vechtclub XL
April 19 * Leiden * Sub71
May 2 * Müllheim an der Ruhr * Makroscope
May 8 * Berlin * Treptower Park
May 9 * Warsaw (PL) * Chmury
May 13 * Plzen (CZ) * gallery
May 14 * Kutna Hora (CZ) * Ceska 1
May 15 * Prague (CZ) * Náplavka
May 16 * Chomoutov (CZ) * Open air
May 17 * Vienna (AU) * Café Prosa
May 18 * GRAZ (AU) * SUB
May 21 * Deurne / Antwerpen (BE) * Cultuur Centrum Deurne

Deel: