Frank_Zappa,_Yellow_SharkHet Utrechtse ensemble voor nieuwe muziek Insomnio zet Frank Zappa de ‘klassieke’ componist in de schijnwerpers en voert in Tivoli Oude­gracht delen van Zappa’s Yellow Shark uit. ‘One of the most fullfilling projects of my career.’ Zo omschreef Zappa The Yellow Shark, zijn verzameling korte composities voor klassieke ensembles en orkest.

Muziek die alle kanten opspettert
Ulrich Pöhl, dirigent van Insomnio, omschrijft The Yellow Shark op zijn beurt als muziek ‘die alle kanten opspettert’. ‘Van strijkkwintet tot bandmuziek en van blaaskwintet tot rock n’ roll. Zappa toont zich in The Yellow Shark een waanzinnige bruggenbouwer tussen pop en klassiek, en was daarmee zijn tijd ver vooruit.’ Hij was een muzikale duizendpoot en kameleon. Rocker, gitarist, experimenteel musicus en iemand die zich in geen enkel muzikaal hokje liet plaatsen.

G-spot Tornado
Ook de titels van de afzonderlijke werken bewijzen dat The Yellow Shark is ontstaan uit een creatieve geest met absurdistische trekjes. Zappa’s orchestral manoeuvres in the wild hebben titels als Dog Breath Variations, Uncle Meat, The Girl in the Magnesium Dress en G-spot Tornado. Muziek die is gekruid met humor en ironie, geschreven door de klassieke componist onder de popmusici, en de rocker onder de klassieke componisten. Het leverde een mix op van rock, jazz, experimentele muziek en klassieke invloeden.

Beeldanimaties van Sjeng Schupp en Dre Kampfraath
Het optreden van Insomnio, dat internationaal een grote naam heeft opgebouwd als avontuurlijk ensemble voor nieuwe muziek, wordt aangevuld met beeldanimaties en levensgrote tekeningen van Sjeng Schupp en Dre Kampfraath. Zij geven beeldcommentaar op de muziek en de titels van de afzonderlijke werken, waaronder The Girl in the Magnesium Dress.

Insomnio
Frank Zappa The Yellow Shark
Luc Ferrari Symphonie déchirée
Dinsdag 17 december • 20.00 uur
Tivoli Oudegracht
Entree € 27,- / € 22,50 (CJP en U-pas)

Deel: