Kristian Matsson, ook wel The Tallest Man on Earth, is een Zweedse singer-songwriter. Sinds 2006 heeft hij drie albums en twee EP’s uitgebracht. Het laatste album, There’s No Leaving Now, kwam uit in 2012. Dus is dit de laatste tour voor Matsson. Na deze tour gaat hij weer werken aan een nieuw album.

De Zweedse Daniel Norgren verzorgt vanavond samen met compagnon Anders Grahn het voorprogramma. Norgren speelt gitaar en drum, voornamelijk een basdrum, terwijl Grahn zich bezighoudt met een contrabas. Het is zonde dat het publiek tijdens de set van Norgren nog uitgebreid zijn dag aan het bespreken is. Het leidt af, terwijl Norgren toch een verrassing is op deze avond. Norgren wordt door meerdere genres geïnspireerd. Soul, jazz, blues, folk, het komt allemaal voorbij. Zijn stem is gevoelig en breekbaar, maar past precies bij zijn nummers. Met houthakkersblouse en petje op is het beeld compleet.

Dan is het de beurt aan de Grootste Man op Aarde. Ironisch, want dat is Matsson niet. Tot dat ene moment. Dat moment dat Matsson zijn eerste snaar raakt. Wanneer hij het nummer King of Spain inzet gebeurt er iets groots. Het publiek is spontaan zijn dag vergeten en luistert intens naar de nummers van Matsson. Hij is bijzonder charismatisch tijdens het zingen van zijn nummers en verteld verhalen met zijn breekbare maar intense stem.

Halverwege de set gebeurd het ergste wat een artiest kan overkomen, zeker als je helemaal alleen op het podium staat. De Grootste Man op Aarde heeft het voor elkaar gekregen om een speaker op te blazen. Iedereen schrikt en houdt zijn adem in. Matsson maakt zijn nummer af, maar daarna ligt het optreden even stil. Een meisje wordt over het podium weggedragen. En iedereen vraagt zich hetzelfde af: ‘Wat nu?’. Matsson pakt zijn gitaar en vraagt het publiek of iedereen stil kan zijn. Met luid gejoel en veel ‘gesshst’ wordt de vraag beantwoord. Wanneer Matsson wil beginnen doet opeens het geluid weer. Matsson kan het niets meer schelen, trekt de versterker uit zijn gitaar en gaat zitten. Het Paard is stil, luistert in één adem. Zelfs akoestisch in een uitverkocht Paard bewijst Matsson zich als een groot live artiest.

Matsson eindigt de set samen met vrouwlief Amanda Hollingby Matsson, zij is ook een singer-songwriter onder de naam Idiot Wind. Samen zingen zij het nummer Graceland van Paul Simon. Het paar straalt liefde en is een perfecte afsluiter. Met oorverdovend applaus kan The Tallest Man on Earth het podium verlaten.

Deel: