Eens in de zoveel Cd’s die we voor onze neus krijgen valt onze mond open van verbazing. Tussen de zo vele nieuwe Cd’s die we toegezonden krijgen zitten er maar weinig bij die een plaatsje in het handschoenenkastje krijgen, aangezien de meeste Cd’s na enkele keren luisteren voor lange, zo niet eeuwige, tijd richting archief gaan. ‘Stardust Gallaxies’ van de Zuid-Afrikaanse [[Parlotones]] was een ware verrassing toen we ‘m voor de eerste keer draaiden. Niet vernieuwend, maar wel erg gelikte rock, waarbij de vergelijkingen met [[Radiohead]], [[The Smiths]] en [[Coldplay]] niet ver te zoeken zijn. In april nog voor een kleine 250 man in Amsterdam, bij de opening van het WK voetbal voor enkele tienduizenden naast o.a. [[Shakira]], [[John Legend]] en [[Black Eyed Peas]]. Het derde studio-album alweer, en in thuisland Zuid-Afrika is de eerste single ‘Push me to the floor’ vergezeld door een gelijknamige witte wijn.

‘Push me to the Floor’, de eerste track van ‘Stardust Gallaxies’ zal naar alle waarschijnlijkheid in Europa worden gereleased als tweede single, nu ‘Life Design’ inmiddels als eerste single van het album is gestrokken. ‘Life Design’ heeft met slepende toetsenpartijen van Glen Hodgson, die overgaan in stevige rock, terwijl ‘Push me to the floor’ stevig begint en het nummer met de bijna klassieke stem van frontman Kahn Morbee een grote kans geeft hoog in de top 1000 allertijden te laten komen. Stuk voor stuk zijn de nummers op ‘Stardust Gallaxies’ van hoog niveau. Voor wie van rock houdt is ieder nummer een potentiële single, hoewel naast eerstgenoemde tracks ook ‘Fly to the moon’ grote hitpotentie heeft; een mix van indie met een vleugje new-wave met een gitaarlijn die je vaker terug hoort op het album. Luister het nummer zeker af tot het eind, waar Kahn en z’n mannen een van de vele geluidseffecten op het album op magistrale manier gebruikt om het nummer van toekomstmuziek terug te brengen tot eind jaren ’60.

Ook ‘Remember when…” neemt je terug mee in de tijd, en zeker live zal deze song gegarandeerd uitgroeien tot publiekslieveling; meeklappen verplicht! ‘Welcome tot the weekend’ begint dan wel als een van de rustigere nummers op de plaat, juist dit nummer is samen met ‘We call this dancing’ voor festival-organisatoren als die van [[Pinkpop]] en [[Lowlands]] de overtuigende track om the Parlotones nog snel te boeken voor ze te groot en te duur worden voor een festival. Misschien gevaarlijk zo halverwege het jaar, maar als ik zeg dat dit het beste album van 2010 zal zijn, mag ik er op afgerekend worden in januari 2011 als iemand nog een beter album zal uitbrengen dit jaar. Live te zien in september in [[Tivoli]], de [[Effenaar]], de [[Oosterpoort]] en (hoe toepasselijk) de [[Melkweg]]. Kopen! Zien! Luisteren! (9,5/10)

Deel: