Nee, dit is niet een project van Django Wagner, dit is een nieuw album van de Britse art rock/pop band Django Django. Sommigen herinneren misschien de kleine hit ‘Default’ nog die afkomstig is van het debuutalbum uit 2012. Dit is ook het enige nummer van de band dat in Nederland ooit in de hitlijsten stond. Daarna werd het succes per album steeds wat minder. Weten ze het tij te keren met ‘Glowing In The Dark’?

Django Django werd opgericht in de Britse hoofdstad Londen. Het debuutalbum van de heren kwam dus uit in 2012, drie jaar na het ontstaan. Een aantal van de nummers zijn in videogames te horen en dat doet het qua publiciteit natuurlijk goed. Zo is ‘Waveforms’ te horen in GTA 5 en zijn er nog een tweetal tracks te horen in FIFA. Toch wordt de positie van de albums in hitlijsten alsmaar lager.

Dat is ergens wel te verklaren. Het spannende/unieke wat die eerste hit had, is in ander werk eigenlijk niet meer terug te vinden. Er zijn inmiddels vele bands die dit soort muziek maken en als je daarin wat stil blijft staan word je op een gegeven moment ingehaald. Van wat ik heb gehoord en gelezen zijn deze heren live wel zeker de moeite waard. In een studio is de wauwfactor niet echt aanwezig.

Albumopener ‘Spirals’ mag er zeker wel wezen en is ook meteen het beste nummer op de plaat. Een voor hedendaagse begrippen lang intro van om en nabij de minuut. Er zit een sausje psych doorheen. Het refrein blijft redelijk goed hangen. Iets wat bij het gros van de nummers wat apart voelt. Wanneer het nummer afspeelt klinkt het pakkend en blijft het in je hoofd, zodat je aan het einde van het nummer wat mee kan zingen. Zodra het nummer is afgelopen weet je niet meer hoe het nou precies ging, dus niet zo catchy als het leek. Ook niet na meerdere speelbeurten.

‘Got Me Worries’ heeft vooral een lekker ritme, maar de zang daarop is niet al te goed gecombineerd en zit haast tegen het zeurderige aan. Het nummer daarna ‘Waking Up’ is wel een lied dat wat langer blijft hangen, maar ook geen uren. Hier is wederom met name de instrumentatie prettig.

Live zullen de nummers naar alle waarschijnlijkheid beter overkomen. In de studio komt Django Django niet zo heel goed uit de verf. De nummers zitten op zich prima in elkaar alleen mist het vuur. Ook met ‘Glowing In The Dark’ zal de publiciteit niet veel stijgen ben ik bang. Ik hoop voor de band dat ze het tij weten te keren. (5/10) (Because Music)

Deel: