Nina Simone, een grootheid in haar muziek, een compromisloze zangeres en rasartieste die net als Vincent van Gogh leed onder de kunst die ze maakte. Een zangeres die bij leven nooit echt de erkenning heeft gekregen die ze verdient, lijkt na haar overlijden in 2003 dan toch eindelijk opgenomen te worden in de galerij van de allergrootste artiesten.

Als belangrijke katalysator voor de verdiende postume roem mogen we toch wel de documentaire ‘What happened Miss Simone’ uit 2015 noemen. Deze is zeer het bekijken waard. Welnu, dit gezegd hebbende is voor iedereen die Nina Simone eigenlijk alleen kent van haar hit ‘My baby just cares for me’, bekend geworden door een parfumreclame, nu de mogelijkheid om met dit album alle standards van miss Simone in topkwaliteit audio in huis te halen

De opnames stammen origineel allemaal uit 1958, maar klinken zo fris en helder alsof Nina ze gisteren heeft opgenomen. Wat eigenlijk meteen opvalt is de enorme kracht, souplesse en beheersing die Miss Simone over haar stem als instrument heeft. Daarnaast is haar pianospel van een intensiteit die perfect aansluit bij de interpretaties die zij aan de nummers geeft.

Miss Simone is geen zangeres, Miss Simone is een kunstenares; Een vrouw die de nummers niet slechts vertolkt, nee, zij probeert ze aan als een jas, ze verstelt hem totdat hij haar perfect past. Dan is er dus meer dan een heel goede zangeres die een lied zingt, dan is er een kunstenares die een kunstwerk vertolkt. Nina Simone gaat de boeken in als een jazz-zangeres, maar eigenlijk is haar muziek zo eclectisch als het in 1958 kon zijn. De invloeden van Rhythm & Blues zijn rijk vertegenwoordigd.

Zoek je een album dat even lekker makkelijk wegluistert, dan is dit te hoog gegrepen. ‘Mood Indigo‘ gaat onder je huid zitten en neemt langzaam maar zeker bezit van je. Het maakt dat je alles van deze vrouw wil weten, dat je haar beter wil leren kennen.

Op dit album zijn een aantal absolute hoogtepunten te noemen:
‘African Mailman’ waarop Nina haar pianospel etaleert, een nummer dat uitnodigt om steeds weer opnieuw op te zetten en waar je steeds weer wat nieuws op zal ontdekken.
‘Porgy, I loves you Porgy’ van Gershwin, maakt Miss Simone zich zo eigen dat het raakt. Aan het mooiste dat ik ooit hoorde in muziek. Haar stem, haar interpretatie neemt je mee en dwingt je haast ademloos de track af te luisteren.
De hit ‘My baby just cares for me’ ontbreekt natuurlijk niet, dit nummer heeft inmiddels plaats genomen in het collectieve onderbewustzijn van iedereen van boven de 40 jaar.

‘Moon Indigo’ is echter niet een album dat alleen aan 40-plussers is besteed. Het album ademt een dermate levendigheid en kwaliteit uit dat ook de jongeren onder ons, die zich afvragen waar de muziek van vandaag toch vandaan komt goed aan doen er een luisterbeurt aan te spenderen. Ik garandeer dat het daar niet bij zal blijven. Ze kruipt ook de huid van jongeren. Leer Miss Simone kennen, het is de moeite meer dan waard. (9/10) (Bethlehem/BMG)

Deel: