Het Sallandse oogstfeest Stöppelhaene in Raalte kent een lange traditie. Vier dagen lang staan er, naast verschillende andere activiteiten, verschillende bands en dj’s in het centrum van Raalte. Op het Stöppelveld staat het hoofdpodium en daar omheen staan verschillende tenten, elk met hun eigen muziekstijl. Zoals ‘De Feestfabriek’ met voornamelijk DJs en de Sallandse Herberg met voornamelijk Nederlandstalige muziek. Daarbij had elke horecagelegenheid in het centrum hun eigen muziekprogramma. Voor elk wat wils dus.

Jupiler Stage

Dit jaar was er ook een nieuw podium toegevoegd: het Jupiler Stage. Dit kleine buitenpodium was neergezet voor de tent van de Feestfabriek. Het decor zag eruit als een oude bierbrouwerij en het zag er erg goed uit. ’s Middags traden hier de Old Ditch Riverhoppers op. Het bluegrass-kwartet uit Utrecht bestaande uit: Jabe Piter Faber (gitaar, banjo & zang), Maurits Mekenkamp (Mandoline , Tenor, viool, harmonica & zang), Franke Kooistra (bas & zang) en Martijn Koetsier (gitaar). Het weer werkte lekker mee tijdens het optreden en al snel stond het kleine veld aardig vol en was het er erg gezellig.

Old-Ditch-River-Hoppers

’t Stöppelveld

’s Avonds begon het muziekprogramma pas echt. Als eerste mocht Waylon het hoofdpodium op voor een optreden van een uur. Maar dit was blijkbaar te kort voor Waylon want hij speelde uiteindelijk een uur en ruim tien minuten. In het begin van zijn optreden was het veld nog aardig leeg, maar langzaam aan kwamen steeds meer mensen het veld op en stond Waylon op het einde voor een volledig vol Stöppelveld. Waylon had eerder in Raalte opgetreden en zoals hij zelf zei: “Mensen uit Raalte doen wat ze willen. Dus ik ga jullie niet vragen mee te zingen of mee te dansen.” En dat was precies wat het publiek deze avond deed: gewoon waar ze zin in hadden. Er werd dan ook veel gepraat en gezellig met vrienden een biertje gedronken.

Waylon-StoppelhaeneOm tien uur was het dan tijd voor de hoofdact van de avond: Kensington. Veel mensen stonden al vroeg vooraan om niks te missen van deze band. Verderop op het veld was het nog vooral de gezelligheid die belangrijker was dan het optreden. Kensington speelde een zeer energieke act van een uur en een kwartier. Het lukte de heren van Kensington zelfs om het publiek mee te krijgen en vooral mee te laten zingen.

Kensington-Casper-Stoppelhane

centrum

Na het optreden van Kensington besloot ik even in het centrum te gaan kijken om te zien wat daar allemaal voor optredens waren. Zo stonden buiten De Gouvenerneur de dj’s: Jeroen Post, Ouwe Jongens Krentebrood en als afsluiter: dj Jean ft. Maron Hill. Vooral tijdens het optreden van Ouwe Jongens Krentebrood stond het hele plein vol en maakten de twee dj’s er een groot feest van.

Ouwe-Jongens-Krentebrood-Stoppelhaene

En morgen? Morgen hebben we een Stöppelkater, maar dat mag de pret niet drukken: het feest gaat gewoon, tot en met zondag, door.

foto’s Kensington en Waylon: Irene Witpaard

foto’s Old Ditch River Hoppers en Ouwe Jongens Krentebrood: Filip Heidinga

Deel: