Nederland kan meer Surinaamse hits verwachten in de nabije toekomst. Dat zei Diederik Samwel, auteur van het boek Sranan Gowtu over de Surinaamse popgeschiedenis, dat werd gepresenteerd tijdens het gelijknamige seminar op Eurosonic Noorderslag. Volgens Samwel sijpelen er steeds meer Surinaamse invloeden door. “Kenny B, Damaru maar ook Typhoon hebben zich door typische Surinaamse muziek laten inspireren.”

Kenny B scoorde vorig jaar een grote hit met Parijs en Samwel verwacht snel nieuwe hits uit Suriname. “Ik denk dat het vaker gaat gebeuren. Het talent is er en door de huidige technologische ontwikkelingen kan het makkelijk Nederland bereiken.”

Het feit dat Surinamers slechts met Nederlandstalige nummers hits scoren, begrijpt Samwel wel. “Als Surinamers in hun moedertaal zingen lijkt het de Nederlandse markt toch af te schrikken. Kenny B en Damaru zijn daar een uitzondering op, die hebben het slim aangepakt en hun hits in het Nederlands opgenomen.”

Ook op een subtielere manier ziet Samwel Surinaamse invloeden in Nederlandse muziek. “Hoewel Typhoon Nederlander is laat ook hij zich inspireren door de Surinaamse percussie met veel blazers. Ik mag niet zeggen dat hij het heeft gesampled maar hij laat een fragmentje van Lieve Hugo horen op zijn laatste cd.”

©FaceCulture

Deel: