Op donderdag 21 januari presenteerde de band Wooden Soldiers hun nieuwe EP ‘Second’ in een goed gevuld Kytopia. De tweede EP van de band, na debuut ‘First’ zal de komende weken door het land gepromoot worden door middel van een reeks concerten die hopelijk net zo lekker gaan als de tour-opener in Kytopia, het oude Tivoli Oudegracht.

Pelvic Fins

Pelvic Fins had de eer om de avond te openen. Zij deden dat in een iets andere setting dan dat ze normaal spelen. Drummer Bart van Westrop nam op deze avond de leadgitaar voor zijn rekening. Ook hadden de mannen een toetsenist meegenomen om de boel te versterken. De semi-akoestische liedjes van de band werden goed ontvangen door het publiek. Het waren dan wel geen nummers om luidkeels mee te zingen of mee te klappen, toch wisten ze de aandacht van het publiek vast te houden. Het publiek zat voor de gelegenheid op stoelen en banken in de grote zaal van het voormalige Tivoli podium aan de Oudegracht. Helaas kon het staand publiek achter in de zaal de aandacht niet de hele tijd bij het concert houden waardoor er tijdens de laatste nummers wat geroezemoes ontstond.

SR4A0397_PelvicFIns

Bart van Westrop en Gijs van der Voort – Pelvic Fins

Wooden Soldiers

Daarna was het de beurt aan Wooden Soldiers. Een voor een liepen de leden van achter uit de zaal naar het podium. Daar aangekomen zetten zij ook een voor een hun partij in en begonnen met het eerste nummer van de avond. Vanaf de eerste tonen werd al duidelijk dat de band er veel zin in had om de nieuwe nummers aan het publiek te laten horen. Wooden Soldiers speelde een afwisselende set. Natuurlijk veel van de nieuwe EP ‘Second’; die werd immers gepresenteerd op deze avond. Het ene nummer was een rustig folk-nummer terwijl het volgende nummer langzaam opbouwde en eindigde in een post-rock achtige ontlading met heftig drum- en gitaarwerk. Ook speelde de band twee nummers die nog nooit iemand eerder gehoord had.

SR4A0461_WoodenSoldiers

Agnes Loonstra en Frank Wolff – Wooden Soldiers

Wat opviel is dat de band drie zangers/zangeressen heeft en er veel meerstemmig gezongen werd. Ook namen ze alle drie de leadzang voor hun rekening. In sommige gevallen voor een heel nummer, maar het gebeurde ook dat verschillende delen van nummers door verschillende bandleden werden gezongen.

Omdat de meeste mensen gekomen waren voor Wooden Soldiers, lukte het de band om het zittende publiek te boeien tijdens de gehele set. Ook tijdens de rustigere nummers luisterde iedereen aandachtig. Na ieder nummer werd dan ook enthousiast geapplaudisseerd.

SR4A0444_WoodenSoldiers

Wooden Soldiers

Het was ook duidelijk aan de band te zien dat ze blij waren dat ze de EP mochten presenteren in Kytopia. Er werd veel gelachen op het podium, alle nummers werden gezongen met een grote glimlach wanneer de nummers het toelieten. Ook werd het publiek meerdere malen bedankt. “U bent een warm publiek”, aldus gitarist Frank Wolff tijdens het optreden. Na een toegift van twee nummers was de band vrij snel van het podium om de EP aan de crowdfunders te geven, of te verkopen aan de andere aanwezigen. Wooden Soldiers presenteerde tijdens het eerste optreden van de door Maxazine ondersteunde tour een meesterwerk waarmee Wooden Soldiers zich in het nieuwe jaar meteen op de muzikale kaart zet.

Foto’s (c) Armelle van Helden, Maxazine.nl

Deel: