Het is alweer 50 jaar geleden dat Terry Riley zijn meesterwerk ‘In C’ componeerde. ‘In C’ is een semi-aleatorisch muziekstuk uit 1964, werd voor 35 muzikanten geschreven en is de eerste minimalistische compositie ooit. Voor de klassieke kenners onder ons, het stuk bestaat uit 53 korte, genummerde muzikale rijen, die van een halve tel tot 32 tellen duren en die zo vaak herhaald kunnen worden als de muzikant wil.

Kortom je weet nooit hoelang het muziekstuk zal gaan duren, maar de gemiddelde uitvoering duurt tussen de 45 en 90 minuten.

De versie van Africa Express is vernieuwend en onder leiding van André de Ridder. De Ridder is een duitse dirigent en staat bekend om zijn grensvervagende programmering en projecten, waarbij hij samenwerkt met hedendaagse-muziekspecialisten als musikFabrik, maar ook met de band Gorillaz of jazzmusicus Uri Caine.

Deze eerste Afrikaanse versie van het stuk, verenigt een groep Malineze muzikanten met Brian Eno, Damon Albarn en Jeff Wootton. Verstandig kopieren ze niet het origineel, in plaats daarvan voegen ze hun eigen componenten toe, maar behouden ze de vlagen van fluiten en strijkers. Het zijn deze nieuwe details die de set zijn charme geven, of het nu de kronkelende solo’s, het glorieuze samenspel of de ravissante gesproken intermezzo, de universele kracht van muziek is benadrukt.

Op 2 november 2014 werd het stuk live ten gehore gebracht in het Tate Modern in Londen en daar werden ook film opnames van gemaakt.

De EP ‘Africa Express presents Terry Riley’s In C Mali’ was sinds november al verkrijgbaar als download. Vanaf vandaag is deze bijzondere plaat ook verkrijgbaar op CD en Vinyl in onze platenwinkels. Deze collectors item is voor de klassieke liefhebber een absolute must-have, maar voor wie niet van klassiek houd is deze EP ook echt een aanrader. Het is fijn om de plaat op te zetten en je dan te wanen in Afrika.

Africa Express & Tate Modern uitgevoerd door:
Damon Albarn – Melodica, Vocals
Diabel Cissokho – Kora
Mosi Conde – Balafon
André de Ridder – Violin, Kalimbas
Baba Galle – Peul Flute
Aly Keita – Balafon
Mamani Keita – Vocals
Lansiné Kouyaté – Balafon
Musa Mboob – Percussion
Malick Pathé Sow – Ngoni
Djelifily Sako – Kora
Mamadou Sarr – Percussion
Kaw Secka – Talking Drum
Bao Sissoko – Kora
Andi Toma (Mouse on Mars) – Electronics, Bass Kalimba
Marlies van Gangelen – Delta Harp, Kalimba
Jeff Wootton – Bass
Nick Zinner – Guitar

Deel: