Vallen en opstaan, winnen en verliezen, succes en tegenslag, vreugde en verdriet, Luctor et Emergo, de titel van het nieuwe album van Lesoir dat op 17 november bij V2 Records uitkomt. Luctor et Emergo betekent ‘ik worstel en kom boven’ en dat is kenmerkend voor de inhoud van het album en een thematiek die als een rode draad door de teksten van zangeres Maartje Meessen heenloopt.

lesoir luctorAls voorbereiding op het album dook Lesoir een half jaar haar repetitieruimte in Bemelen in. De serene rust in de heuvels van dit kleine dorp in Limburg zorgde voor reflectie en het besluit om terug te gaan naar het fundament van haar overtuiging ´emotie als basis van iedere kunstvorm´. Met twaalf ruwe schetsen vertrok Lesoir in juni 2014 voor twee weken naar St.Merryn, Engeland waar in de beroemde Airfield Studios met topproducer en goede vriend John Cornfield (bekend van zijn werk met o.a. Muse, Oasis, Supergrass en New Model Army en ook de producer van voorganger Transience) werd gewerkt aan het nieuwe album. Doordat dit voormalig vliegveld zeer afgelegen ligt, werd Lesoir gedwongen om alleen maar bezig te zijn met één doel namelijk het creëren van een dynamisch album waarin de band zichzelf volledig blootgeeft. Mede door de intensieve samenwerking met Cornfield is ze hierin uitstekend geslaagd en heeft Lesoir haar geluid naar een nog hoger plan getild.

Luctor et Emergo is een goudeerlijke plaat geworden die ruimtelijk, live, bombastisch, fragiel, experimenteel en melodieus klinkt. De leadtrack Going Home is compositorisch kenmerkend voor Lesoir, want de groep zoekt constant het spanningsveld op tussen de zanglijnen en de zorgvuldig opgebouwde instrumentale lagen. Lesoir gaat met Luctor et Emergo verder waar het is geëindigd met Transience, dat in binnen- en buitenland lovende kritieken ontving en de band langs nationale en internationale podia voerde met o.a. Karnivool, Delain, The Gathering en Within Temptation. Op dit moment is Lesoir bezig met haar derde headline tournee door China.

Deel: