Afgelopen woensdag was de start van het wereldwijd bekende dance evenement ADE (Amsterdam Dance Event) 2014. Het grootste EDM (electronisch dance music) festival ter wereld ging voor de 19e keer van start dit jaar. Amsterdam telt in 5 dagen tijd meer dan 300 events, verdeeld over 85 locaties. Van kleine cafés tot de grotere clubs en hallen, draaien er meer dan 2000 DJ’s uit 57 landen.

ADE trekt meer dan 300.000 bezoekers waarvan 5000 professionals. Met overdag conferenties, seminars en bijeenkomsten en ’s nachts feesten tot in de kleine uurtjes in de morgen, is het een van de belangrijkste evenementen in de EDM scene. Alda events organiseerde op woensdag 15 oktober Armada Night. Armada is gevestigd in Amsterdam en een van de grotere platenlabels internationaal voor trance, progressive, (deep) house en techno en is in 2003 opgericht door Armin van Buuren, Maykel Piron en David Lewis. Armada heeft artiesten als Tim Berg, ATB, Dash Berlin en Markus Schulz onder hun hoede en is een van de belangrijkste labels in de dance.

Voor deze editie werden Dash Berlin en Armin van Buuren zelf nog toegevoegd aan de line-up voor Armada Night en werd het evenement verplaatst van de Gashouder naar de wat grotere Heineken Music Hall. Hier kreeg publiek letterlijk alle ruimte om los te gaan. Bij binnenkomst hing er groot de tekst: “Music is what feelings sound like” en dat werd deze avond zeker waar gemaakt.

Het uitverkochte feest met publiek van alle leeftijden en fans van over de hele wereld werd gevuld met een gemixte line-up van bekende artiesten en opkomende talenten. Om de sfeer te proeven en vast te leggen met mijn camera heb ik letterlijk tussen het publiek gestaan. En zo sprak ik onder andere fans uit Canada, Egypte, Engeland, Italië en Colombia die compleet uitgedost en met vlaggen van hun land speciaal naar Amsterdam zijn gekomen voor Armin van Buuren of voor de Armada Night.

De show werd groots aangepakt met een groot podium in verhouding tot de locatie en complete lichtshows, lazers, visual effects en ook vuur en confetti die werden gebruikt om de avond te laten slagen. En alhoewel er weinig vocalen werden gebruikt liet het publiek wel degelijk van zich horen door hard mee te neuriën en konden de sounds mee “zingen” gevolgd door luid gegil wanneer de climax eraan kwam om daarna volledig los te gaan. De line-up was sterk met van begin tot einde Kevin Duane, Krono, Tube & Berger, Cosmic Gate, Gaia, Dash Berlin, Armin van Buuren, Andrew Rayen en B2B Ørjan Nilsen.

Vanaf de gigs van de eerste DJ’s was de sfeer goed en danste het publiek volop. Een van de speciale gigs was die van Gaia. Het was het eerste optreden van de twee heren in Europa en zij zetten een bijzondere set neer. Ze hadden een cape met capuchon die tot bijna halfweg hun gezicht kwam waardoor ze niet of nauwelijks herkenbaar waren en ze stonden strak achter hun laptop. Op een enkele synchrone beweging en een keer krabben aan de neus na deden de mannen zonder enige communicatie met het publiek hun set. Met hun muziek en op de achtergrond mega grote beelden van onder andere engelen en vuurvlammen aangevuld met echte vuurvlammen en rook kregen ze de zaal volledig los en was het niet alleen goed om aan te horen maar ook nog eens bijzonder om naar te kijken.

Na dit optreden mocht Dash Berlin zijn set laten horen. Hij mixte onder andere een nummer van John Legend en bracht zo’n beetje het tegenover gestelde door te beginnen op de draaitafels. Ah, waarom zou je ook achter de draaitafels staan als je er ook op kunt staan? En zo dachten W&W er ook over die nog heel even hun support gaven.

Daarna was het de beurt aan Armin van Buuren om een uur lang zijn show ‘A State Of Trance’ neer te zetten. Voorafgaand aan het echte werk, was er een filmpje te zien met Armin zelf aan zee, die vertelde dat muziek mensen met elkaar verbindt. Als we onze ogen sluiten zijn we in onze eigen droomwereld. “We are exactly where we wanna be: we are in a state of trance.” Armin draaide oudere hits en nieuwe nummers. Onder andere ‘Sound of the drums’ van zijn nieuwste album ‘Intense’, waarbij zangeres Laura Jansen mega groot op de achtergrond te zien was. Ook een mix van ‘A sky full of stars’ van Coldplay waarbij een donkere achtergrond en heel veel kleine lichtjes als sterren in de hemel te zien waren. Armin maakte veel contact met het publiek: de handen van het publiek waren bijna non stop in de lucht tijdens zijn set. Hij sloot af met het welbekende geluid van het pingpong balletje.

Armin van Buuren was diezelfde dag nog op de radio te horen met zijn mening over het live draaien van een set. Volgens hem moeten er geen voorgemixte tapes ingezet worden en dus ga ik ervan uit dat dit een avond vol ambachtelijk DJ werk en liefde voor elektronische muziek was. Een zeer geslaagde avond van Armada Music kan ik wel zeggen.

Foto’s (c) Kim Balster/Maxazine

Deel: