Het opvallende Engelse viertal Clean Bandit is deze week met hun hitsingle Rather Be Alarmschijf bij Radio 538 en Megahit bij 3FM. Daarnaast is Rather Be toegevoegd aan de playlist van SLAM!FM & Q-Music, staat de track in Nederland al een tijdje op #2 in de Shazam Tagchart en heeft hij de top-5-positie in iTunes bereikt. In de UK staat de single al drie weken op #1 in de single charts. Bekijk hier de video van Rather Be.

Clean Bandit bestaat uit de broers Jack (bass/sax/deck) en Luke Patterson (drums) en de klassiek opgeleide strijkers Grace Chatto en Neil Amin-Smith. Ze combineren beats met strijkers, hun sound heeft een 90s sausje maar is helemaal geüpdatet en klaar voor elke dansvloer. De vocals van Rather Be zijn geschreven door Jimmy Napes (Disclosure, Sam Smith, Nile Rodgers) en Nikki B en zijn door de Britse zangeres Jess Glynne ingezongen. Deze week is bekend gemaakt dat Clean Bandit het UK Spotify record van Daft Punk heeft verbroken. Met het nummer Rather Be hebben ze met meer dan 1 miljoen streams in één week Get Lucky verslagen.

clean banditClean Bandit is in 2008 in Cambridge ontstaan. Ze organiseerden daar clubavonden omdat er volgens de leden te weinig interessante nieuwe muziek te horen was. Op deze avonden klommen ze zelf op het podium en speelden ze samen met dj’s en elektronische acts waar ze zelf fan van waren. Zelfs James Blake kwam een keer langs. De Clean Bandit blueprint is hier ontstaan: het durven nemen van risico’s, het combineren van beats en strijkers en dat alles lekker zelf doen. Jack regisseerde zelfs een aantal videoclips zelf.

De groep stond in 2013 al in het voorprogramma van Disclosure, Rudimental en London Grammar en speelde op festivals zoals Glastonbury, Reading & Leeds, Secret Garden Party en Bestival. Dit jaar verzorgden ze het voorprogramma voor de grootheden Basement Jaxx. Op dit moment werken ze aan hun debuutalbum getiteld New Eyes dat op 9 mei 2014 uit zal komen.

Deel: