De Amerikaans-Senegalese superster Akon bracht op dinsdag 21 mei zijn ‘The Superfan Tour UK & Europe 2024’ tot een spectaculair einde in de uitverkochte 013 in Tilburg. Dit tourconcept, een compacte versie van een stadionconcert, bleek perfect te passen in de grotere poppodia van Europa en het Verenigd Koninkrijk. Het stelde Akon in staat om zijn fans daar op een unieke manier te bedienen.

Al weken voorafgaand aan het concert waren de kaarten voor Akon’s optreden in de 013 uitverkocht. Akon, geboren als Aliaune Akon Thiam, brak in 2004 door met de hit ‘Locked Up’ van het album ‘Trouble’. Sindsdien heeft hij wereldwijd succes gekend met nummers als ‘Lonely’ en ‘Smack That’. Naast zijn solocarrière heeft hij samengewerkt met artiesten zoals Eminem en Snoop Dogg en speelde hij een cruciale rol in de carrières van artiesten als Lady Gaga via zijn labels Konvict Muzik en KonLive Distribution. Zijn filantropische werk, waaronder het Akon Lighting Africa-project, versterkt zijn indrukwekkende reputatie.

De 013 was gevuld met een prachtig, jong en internationaal publiek dat in een verwachtingsvolle en positieve stemming verkeerde. Even na negen uur doofden de zaallichten en begon een countdown op het smaakvol gestylde podium. Het moment waarvoor iedereen gekomen was, naderde snel. Bij het aftellen van ‘5, 4, 3, 2, 1…’ barstte het feest los met ‘Out Here Grindin’’, een oudere hit van Akon samen met DJ Khaled. Op het podium stond een compacte band met drummer, een bassist en een mysterieuze gemaskerde tweede MC achter een workstation.

Toen Akon zelf het podium betrad, gekleed in een indrukwekkende, Senegalees gele outfit, met veel bling om zijn nek en een opvallend spuuglelijk diamanten horloge om zijn pols, ontplofte de zaal onmiddellijk. De persoonlijkheid en attitude die hij het podium opbracht, was onmiskenbaar.

De show was direct in volle gang. Met een indrukwekkende catalogus aan hits, was de setlist een aaneenschakeling van bekende nummers, wat de sfeer alleen maar ten goede kwam. Het publiek zong elk nummer woord voor woord mee en niemand stond stil.

Van ‘Kush’, uitgebracht met Dr. Dre en Snoop Dogg, tot ‘Sweetest Girl’ met Wyclef Jean en Lil Wayne, Akon bracht een diverse reeks hits die het publiek keer op keer enthousiast maakten. De sfeer bereikte een hoogtepunt toen Akon een glimlach van oor tot oor toonde en zichtbaar genoot van het optreden. De temperatuur in de zaal steeg letterlijk tot grote hoogtes, wat voor sommige fans letterlijk te veel werd.

Het publiek had geen kans tegen dit spervuur van hits en positieve vibes. De groove zat er diep in deze avond. Akon nam zijn fans ook mee naar zijn Senegalese roots. Voor een geprojecteerde Senegalese vlag speelde hij een percussiesolo en bracht de zaal in extase met een paar maten traditionele Senegalese Sabar. Het was een moment van respect en connectie.

Na ongeveer drie kwartier nam Akon even gas terug om het publiek toe te spreken. Hij vertelde over zijn ervaring als immigrant in de VS, hoe hij vanaf niets moest beginnen, en gaf een bemoedigende boodschap dat alles mogelijk is. Dit werd gevolgd door ‘I Tried’, de hit die hij samen met Bone Thugs-n-Harmony had, een zeldzaam rustmoment in de show.

Dit korte rustmoment gaf Akon even de kans om op adem te komen. De show in Tilburg was echter vooral een groot feest, een samenkomst van mensen die samen kwamen om te genieten. Hits zoals ‘Belly Dancer’, ‘Mama Africa’ en ‘Smack That’ passeerden allemaal de revue in een waanzinnige aaneenschakeling van hoogtepunten. Akon zette met deze show de puntjes op de ‘i’ en bewees zonder enige twijfel dat hij tot de allergrootsten in zijn genre behoort. De sfeer was geweldig en dit is hoe concerten zouden moeten zijn. In Tilburg verliet niemand de zaal zonder een brede glimlach, ondanks de dikke regendruppels buiten.

Foto’s (c) Jan Vranken

Deel: