In de kleurrijke lappendeken van Nederlandse popmuziek prijkt een kostbaar juweel dat de harten van velen heeft veroverd: Bloem. Met hun onvergetelijke hit ‘Even aan mijn moeder vragen’ betraden ze het muzikale podium en lieten een blijvende indruk achter die tot op de dag van vandaag resoneert.

Het verhaal van ‘Even aan mijn moeder vragen’ weerspiegelt een tijdperk doordrenkt van jeugdige onbezonnenheid en romantiek. Geschreven door Joost Timp en geproduceerd door de bekwame hand van Will Hoebee, vertelt het lied het verhaal van een jonge bioscoopmedewerker die zijn oog laat vallen op een meisje aan zijn loket. Zijn uitnodiging voor een rendez-vous wordt beantwoord met de iconische woorden: “Even aan mijn moeder vragen.” Een zin die in de jaren zeventig zeldzaam was geworden, een blijk van de veranderende tijden waarin jeugdige vrijheid hoogtij vierde.

Het nummer, gedragen door een aanstekelijke melodie, werd in 1980 als single uitgebracht, nog voor het album ‘Vooral jong blijven’ het levenslicht zag. Op de B-kant prijkte het levendige ‘Kassa’s overdag’, een meer rockachtige compositie waarin de bandleden hun talenten bundelden. Deze combinatie resulteerde in een bescheiden hit, met noteringen in zowel de Single Top 50 als de Nederlandse Top 40.

Frits Spits poogde te verklaren waarom dit lied, schijnbaar eenvoudig van aard, de harten van velen veroverde. Hij wees op het vrolijke deuntje dat troost bood in tijden van crisis, waar zelfs de alledaagse klemtonen een glimlach op het gezicht toverden. Nederlandse bands zoals Bloem brachten in die tijd muziek die resoneerde met het publiek, een geluid dat vertrouwd en toch vernieuwend was.

Bloem zelf was een product van het vruchtbare muzikale landschap van Het Gooi. Ontstaan uit een samensmelting van de bands Teenager en Bloom, vond de band zijn kern in Joost Timp, zoon van de legendarische Mies Bouwman en Leen Timp. Samen met Cor Claessen, Juus Piek en Tom Sijmons vormde hij de ruggengraat van de groep.

Onder leiding van producer Will Hoebee, die zijn sporen verdiende met acts als Saskia & Serge, werd het debuutalbum ‘Vooral jong blijven’ in slechts twee dagen opgenomen. De eerste single, ‘Even aan mijn moeder vragen’, groeide al snel uit tot een hit, met meer dan 45.000 verkochte exemplaren en een topnotering in de Nederlandse hitlijsten.

Echter, ondanks het succes van hun debuut, bleek Bloem een kortstondige bloei. Latere singles zoals ‘Ik wil lang haar’ en ‘De poes’ slaagden er niet in de eerdere successen te evenaren. In 1983 besloot de band na enkele teleurstellende releases de stekker eruit te trekken, terwijl het label CNR hun aandacht verlegde naar andere acts zoals Het Goede Doel.

Hoewel Bloem misschien slechts een kortstondige passage in de Nederlandse muziekgeschiedenis heeft gehad, blijft hun nalatenschap voortleven in de herinneringen van hun fans. ‘Even aan mijn moeder vragen’ blijft een tijdloos anthem voor degenen die zich de vrijheid en romantiek van de jaren zeventig herinneren, een melodie die de tand des tijds heeft doorstaan en nog steeds nieuwe generaties weet te betoveren.

Deel: