Nadat de Leif de Leeuw Band zo’n tien jaar geleden hun debuut maakte met de EP ‘Deluxe’ is het erg snel gegaan met deze band. In 2016 kwam de zeer succesvolle cd ‘Leelah’ uit, waarna er op regelmatige basis nieuwe albums volgden. En tussendoor werden zo’n beetje alle podia binnen de Benelux en de rest van Europa met een bezoek van Leif en zijn mede muzikanten vereerd. De Leif de Leeuw Band bestaat naast de reeds genoemde Leif de Leeuw verder uit Sem Jansen (gitaar, zang), Tim Koning (drums), Joram Bemelmans (drums) en Boris Oud (bas).

Onlangs is de recente cd ‘Mighty Fine’ van Leif de Leeuw en zijn band verschenen met daarop nieuwe negen nummers, waarvan er acht geheel eigen composities zijn. De enige cover op het album is een fraaie versie van Neil Youngs ‘Southern Man’. De cd ‘Mighty Fine’ is opgenomen in de Marmalade Studio van Sven Hammond in Delft. Sven Hammond doet zelf ook op een aantal nummers van dit album mee, net als zangeres Berget Lewis.

Wie de Leif de Leeuw Band volgt ziet een duidelijke progressie op het album ‘Mighty Fine’, in vergelijking met voorgaande albums. Het geluid wordt steeds gevarieerder en het gebodene bestaat uit een mix van southern rock, blues rock, country, funk en ballads. De nummers zijn zeer goed opgebouwd en worden meer dan uitstekend uitgevoerd. Het album begint rustig met het nummer ‘Rosalie’, dat wordt gevolgd door het stevige ‘Hard To Hold’.

De eerder genoemde Neil Young cover ‘Southern Man’ is voor mij één van de beste nummers op dit album. Het is een duet van Sem Jansen samen met Berget Lewis. Op country-achtige wijze gaat het daarna verder met ‘Lone Star’ en bij het nummer ‘Home Wrecker’ komen de Allman Brothers-invloeden weer sterk naar voren. Een tweede hoogtepunt op deze nieuwe plaat is het bluesy ‘Small Town’, wat prachtig emotioneel gezongen is door Sem. Dan volgen nog de funky instrumental ‘Gumbo Man’, het swingende ‘Fool For Love’ en het lekker rockende ‘Charade Man’.

Met dit nieuwe album ‘Mighty Fine’ leveren Leif en zijn band wederom een juweeltje af. Prima werk. (8/10) (DDA Agency)

Deel: