Zaterdag 2 maart speelde The 1975 in AFAS Live in Amsterdam. Voor de fans een zeer
langverwacht optreden, aangezien de laatste keer alweer in 2017 was. Er stond eerder voor 2020, en later ook voor 2021 ook al een Europese tour in de planning. Eerst zou deze plaats vinden in de Ziggo Dome, wat de eerste keer voor de band zou zijn. Maar vanwege productionele redenen werd deze verplaatst naar AFAS Live, om vervolgens opnieuw geannuleerd te worden vanwege COVID-19 restricties.

Na ruim 7 jaar was het dan eindelijk wel zo ver en stonden Matty Healy (leadzanger en gitarist), Ross MacDonald (bassist), Adam Hann (gitarist) en George Daniel (drummer) weer op het programma voor een optreden in AFAS Live. Maar eerst beklom voorprogamma Been Stellar het podium voor een 30 minuut durende set waarmee het publiek werd opgewarmd. Met hun alternatieve indie muziek heeft de New Yorkse band voor fijne, goed in het gehoor liggende muziek gezorgd terwijl het wachten was op The 1975.

Er was een spectaculaire stage set-up, waarin ze een huis hadden nagebootst. Je zag de verlichting aan gaan, en het geluid van een auto die voor de deur stopte. Even later kwamen de bandleden een voor een op, wat voor veel enthousiasme zorgde. Je merkte aan alles dat het voor iedereen langverwacht was. Iedereen was heel erg enthousiast en de sfeer was onderling erg goed. De Britse band begon met nummers van hun meest recente album, zoals ‘Looking for Somebody (to Love)’, ‘Happiness’ en ‘Part of the Band’, maar ook zeker hun meer bekende nummers kwamen voorbij, waarbij het hele publiek luidkeels meezong. ‘Robbers’ , ‘Falling for you’, ‘It’s Not Living (If It’s Not With You)’, ‘Sex’  en ‘Love it If We Made It’ hadden ons als publiek in hun houdgreep, waarbij je de toewijding en passie van de fans en de betekenis die zulke nummers voor ze hebben, duidelijk merkte.

De band zelf gaf een laagdrempelige indruk af. Matty Healy stak gerust een sigaretje op waar
dit eigenlijk verboden is in AFAS Live en hij ging van een heupfles naar een grote fles
champagne in een korte tijd. Desondanks zijn het hele goede muzikanten, en houden ze van
wat ze doen. Ze weten ons als publiek mee te krijgen en zetten knallers van shows neer.
Het was een avond om niet te vergeten. En ze doen het op 24 maart aanstaande nog een keer
over! Ook dan staat de band in AFAS Live. Een feestje om absoluut niet te missen.

Foto’s (c) Jordan Curtis Hughes

Deel: