Op zaterdagavond 17 februari 2024 kwamen U2-fans uit alle hoeken van het land samen in de imposante Basiliek in Veenendaal voor het langverwachte Concert XL van U2two, een tribute band die bekend staat om hun indrukwekkende vertolkingen van de legendarische Ierse rockband U2. De verwachtingen waren hooggespannen, en de band stelde niet teleur.

Het concert opende met een veelbelovende intro die de toon zette voor de avond. Vervolgens nam U2two het publiek mee op een muzikale reis met hits als ‘Who’s Gonna Ride Your Wild Horses’, ‘I Will Follow’ en ‘Gloria’. De ingetogen versie van ‘Sunday Bloody Sunday’ creëerde een sfeer van bezinning, waarbij het publiek ademloos luisterde naar de emotionele uitvoering. Het publiek werd meegenomen op een reis door de tijd, terwijl U2two elk nummer met vakmanschap en respect voor het origineel bracht.

De setlist was een ware traktatie voor U2-fans. De Vertigo Edition van ‘Elevation’ bracht een modern tintje aan de avond, terwijl klassiekers als ‘Beautiful Day’ en ‘Angel of Harlem’ de menigte deden dansen en zingen. Een hoogtepunt van het concert was de indrukwekkende unplugged versie van ‘Vertigo’, waarbij de bandleden de interactie met het publiek opzochten en de basiliek vulden met de akoestische klanken van het nummer. Het emotionele ‘I Still Haven’t Found What I’m Looking For’ en het tijdloze ‘With or Without You’ brachten het publiek naar een hoogtepunt voor de pauze.

Na een korte onderbreking kwam de band terug met krachtige uitvoeringen van ‘City of Blinding Lights’ en ‘Even Better Than The Real Thing’. Gitarist David Nuijten, een overtuigende impersonator van ‘The Edge’, imponeerde het publiek met enkele meeslepende solo’s, terwijl frontman Sam Kramer als Bono met zijn kenmerkende stemgeluid het publiek betoverde.

Een bijzonder moment was toen Kramer een lamp vasthield en deze door het publiek scheen, waarna hij het licht richtte op de gitarist die een indrukwekkende solo neerzette. Deze interactieve momenten gaven het concert een persoonlijke touch en brachten de band dichter bij het publiek. Ze toonden de toewijding van U2two aan het creëren van een onvergetelijke concertervaring voor hun mede U2 fans.

De setlist was verder nog gevuld met krachtige uitvoeringen van “Bullet the Blue Sky,” “Desire,” en “Where the Streets Have No Name.” Strijkers voegden prachtige klanken toe aan de nummers, waardoor de muzikale ervaring nog rijker werd. Na een indrukwekkend optreden ging de band kort off stage, om terug te keren voor de langverwachte toegift. “Running to Stand Still,” “Walk On,” en het symbolische “40” sloten de avond af op een emotionele en memorabele manier.

De interactie tussen de bandleden en het publiek was opmerkelijk. Zanger Sam Kramer, gehuld in dezelfde stijlvolle brillen en jasjes als de originele Bono, wist het publiek te betrekken en creëerde een onvergetelijke ervaring. De gitarist, die overtuigend ‘The Edge’ vertolkte, imponeerde met krachtige solo’s die het publiek deden juichen en meeklappen.

 

Na een indrukwekkende set verlieten de bandleden één voor één het podium, maar niet voordat de drummer een opwindende drumsolo ten gehore bracht. Het publiek werd verrast en beloond met deze extra dosis energie, voordat het licht zachtjes doofde. De bandleden kwamen nogmaals op het podium voor een welverdiende buiging, waarna ze gezamenlijk het podium verlieten, de zaal vervuld achterlatend van de magie van U2.

Al met al was het Concert XL van U2two in de Basiliek een eerbetoon aan de tijdloze muziek van U2, met een perfecte mix van energieke uitvoeringen, interactie met het publiek, indrukwekkende solo’s en de toevoeging van prachtige strijkers. De toewijding van de band aan het authentieke U2-geluid en de visuele elementen, zoals de bijpassende kleding en het gebruik van een uitloop podium, maakten het een avond die de harten van de aanwezigen voor altijd zal bijblijven.

Foto’s : Larissa Derks

Deel: