In de diepste uithoeken van de muziekwereld bevinden zich individuen wiens toewijding niet alleen grenzeloos is, maar grensoverschrijdend wordt. We hebben het over superfans – die bijzondere groep enthousiastelingen wiens liefde voor hun favoriete artiesten verder gaat dan de gemiddelde luisterervaring. In dit item duiken we op Maxazine in het fenomeen van superfans: de verhalen achter hun onwankelbare toewijding, de grenzeloze creativiteit waarmee ze hun passie uiten, en hoe deze toegewijde fans een essentieel onderdeel worden van het weefsel van de muzikale gemeenschap. Bereid je voor op een reis naar de frontlinie van fandom, waar de connectie tussen artiest en aanbidder verder gaat dan de noten en teksten, en waar de energie van de muziek een gemeenschap smeedt die sterker is dan ooit tevoren. Vandaag praten we met Peter Vleeshouwers, superfan van Thin Lizzy.

Thin Lizzy

Thin Lizzy, de legendarische Ierse rockband, werd opgericht in 1969 door de charismatische zanger en bassist Phil Lynott. De band bereikte internationale roem met hun unieke mix van harde rock, blues en Keltische invloeden. De klassieke bezetting bestond naast Lynott uit gitaristen Scott Gorham en Brian Robertson, en drummer Brian Downey. Thin Lizzy brak door in de vroege jaren ’70 met albums als ‘Nightlife’ en ‘Fighting’, maar het was met het iconische album ‘Jailbreak’ uit 1976 dat ze wereldwijd erkenning kregen. Het titelnummer, samen met de tijdloze hit ‘The Boys Are Back in Town’, vestigde hun status als een van de belangrijkste rockacts van die periode. Helaas eindigde het verhaal van Thin Lizzy tragisch met de dood van Phil Lynott in 1986. De erfenis van de band leeft voort door hun invloed op latere generaties rock- en metalbands.

Vleeshouwers is fan, en niet zo’n klein beetje. Door de jaren heen ging hij meermaals naar Ierland om een bezoek te brengen aan het graf van zijn grote held Phil Lynott. Hij ontmoette meerdere leden van de band en is mede-initiator van een van de grootste Thin Lizzy herinneringsevents ter wereld. Dit jaar wordt de 12e editie georganiseerd van Remember Phil & Gary; een tweedaagse ode aan Phil Lynott en Gary Moore op vrijdag 2 februari in Culemborg en zaterdag 3 februari in Weert.

De beste band ter wereld

“Thin Lizzy is de beste band ter wereld om veel redenen”, aldus Peter Vleeshouwers, “Het diversiteitsbeleid van de muziek. Van Ierse folk, rock ‘n roll, classic rock naar metal. De songteksten. Ik ben persoonlijk bevriend  geraakt met de moeder van Philip en ze is ook aantal keren bij mij thuis op bezoek geweest. Ikzelf ben inmiddels al ontelbare keren bij haar thuis op bezoek geweest. De Thin Lizzy ‘familie’ is hecht. Van over de hele wereld komen we iedere keer weer naar Ierland op 4 januari, de sterfdag van Phil Lynott. Maar vooral vanwege muziek natuurlijk…”

Thin Lizzy Memorabilia

Door de jaren heen heeft Vleeshouwers een flinke collectie opgebouwd van albums en andere memorabilia van de band. “Ik heb inmiddels een kleine 600 muziekdragers met Thin Lizzy, Thin Lizzy-(gerelateerde) boeken, vinyl, muziek cassettes, 8-track Cd’s VHS banden, DVD’s en zelfs Blu-Ray. Daarnaast heb ik zelfs een aantal persoonlijke dingen van Philomena (Phil Lynott’s moeder) gekregen.” Items waar menig fan bijzonder jaloers op zou zijn, het zit allemaal in Vleeshouwers’ verzameling.

Door de jaren heen heeft Peter vrijwel de hele band ontmoet. Behalve Phil zelf helaas. “Ik heb Philip nooit live kunnen zien vanwege mijn leeftijd. Je zou het niet zeggen maar ik ben nog net té jong”, grapt de superfan zelf. “Ik heb de versie met John Sykes op zang een keer of 15 gezien. Maar Phil niet gezien hebben of persoonlijk ontmoet hebben blijft een gemis.” Door de vele ontmoetingen is Peter persoonlijk bevriend geraakt met meerdere ex-leden van Thin Lizzy. Samen met Brian Downey (drummer van Thin Lizzy) bezocht hij het graf van Lynott. Bij Lynott’s moeder is hij zoals al eerder vermeldt vrijwel kind aan huis. Als er iets moet gebeuren voor promotie van zijn Phil & Gary festival, hoeft hij maar te bellen en verschillende bandleden en vrienden van de mannen staan voor Peter klaar. Maar allemaal, omdat Peter ondanks zijn liefde altijd respectvol is gebleven.

Foto’s (c) collectie Peter Vleeshouwers

Deel: