Het loopt tegen kerst. Een tijd die een speciaal plekje heeft in het hart van Trijntje Oosterhuis. Dit jaar misschien nog meer dan voorheen. Ze gaat haar publiek dan ook trakteren op een groots muzikaal kerstfeest. En doet dat met een fantastisch gospelkoor. En samen met vier muzikale vrienden, vier soulmates. In haar nieuwe kerstsingle met Alain Clark geeft ze al een mooi voorproefje: op een ‘Soulful Christmas with Trijntje & Friends’.

“Gisteren hebben we nog gerepeteerd met het Zo! Gospel Choir. Dat is echt te gek. Je voelt dat het steeds dichter bij komt.” Trijntje is meteen enthousiast als we het hebben over haar vier aankomende kerstshows, in de prachtige Dominicuskerk in Amsterdam.  “Ik doe al vijftien jaar kersttours in kerken. Dat zijn leuke locaties, waar de akoestiek zich heel goed leent voor mijn akoestische liedjes. En met een heel huislijke sfeer: gewoon klein, intiem. Het geeft meteen ook gezelligheid. Je zit zo  lekker dicht op elkaar…. En de locatie, een kerk, is ook het decor van mijn jeugd, door mijn vader als priester. Ik luisterde er naar muziek, speelde er verstoppertje. Ik zie het echt als een moderne, culturele smeltkroes, waar ik mij als jong kind heb ontwikkeld.”

In zo’n kerk brengt Trijntje ook dit jaar haar kerstgevoel tot leven: “De show ‘Soulful Christmas’ komt  helemaal uit mij zelf. Zo wil ik het. Ik heb voor dit jaar ook het ZO! Gospel Choir gevraagd. Dat was al heel lang een wens van mij. Berget Lewis, mijn schoonzus, ‘Berget Lewis, is al vanaf het begin betrokken bij het koor.” En tevens één van de vier Friends die de kerstshow gaan opluisteren. “Dat ik nu mijn familie en vrienden heb uitgenodigd, dat past heel erg bij wat ik daar ga doen.” Edsilia Rombley,  Alain Clark, Berget Lewis en Dwight Dissels, zullen achtereenvolgend haar gasten zijn, van 27 tot en met 30 december. En niet toevallig… “Wij resoneren allemaal op dezelfde frequentie. We houden allemaal van die soulvolle kerstliederen, van Stevie Wonder, van Aretha Franklin, Motown.” De begeleiding zal in de deskundige handen liggen van pianist Hans Vroomans, bekend van het Metropole Orkest.

Eenmaal op gang gekomen, is Trijntje niet meer te stoppen in haar enthousiasme. Dat gaan we dus zeker ook niet proberen… “Bij de kerstshow ga je eigenlijk naar een Trijntje concert, maar dan met het ZO! Gospel Choir. En heb ik elke avond een speciale gast. En dan doe ik liedjes, die mij met hun verbindt.” Zoals al is te horen op haar nieuwe kerstnummer ‘What U Doing for Christma’, dat ze samen met Alain Clark heeft opgenomen. “Wij laten daarin horen hoe het bij ons thuis is, als vrienden en muzikanten. Want we zijn dan allemaal druk met onze eigen carrières, maar als we bij elkaar komen, dan voelen we dat als thuis komen.” En je ziet het ook in de video…” Ja, hier is het gewoon gezellig. Kom maar met ons effe lekker kerst vieren!”  De flow en energie tussen Trijntje en  Alain was er meteen. “Dat is wat muziek met ons doet. En dat willen we ook graag delen. Daar mag ook iedereen plezier aan beleven: mensen meenemen in een positieve energie. We wilden ook een knipoog naar kerst: lekker soulvol, funky.”

Een sfeer en vibe die je ook zult voelen in de Dominicuskerk… “Ik doe dan een deel van de show. En mijn gasten gaan ook solo, maar we hebben ook duetten samen. Dat zijn die liedjes die we samen hebben uitgezocht. Die zijn dus uniek, op maat gekozen voor onze klik. Berget ken ik bijvoorbeeld al sinds ik dertien was. Dat is eigenlijk mijn buurmeisje waar ik muzikaal mee ben opgegroeid. En ik ben getrouwd met haar tweelingbroer. En Dwight ken ik eigenlijk vrij kort, maar is zeker een muzikale zielsverwant. En die voorbereiding was ook meteen geweldig leuk. Het samen uitkiezen van de nummers, het repteren… We deden vroeger thuis eigenlijk thuis niets anders. Mijn broer en ik waren natuurlijk altijd samen aan het spelen, mijn moeder deed dan wel eens mee, vanuit de keuken… En dan kwam Berget langs, en mijn andere vriendinnen. Dat waren de leukste jaren uit mijn jeugd.” Trijntje mijmert in gedachte even terug, naar toen…. “De tijd dat je samen opgroeit. De jamsessies in de kroegjes van Amsterdam…. En een gegeven moment gaat ieder zijn eigen weg. Maar als je dan weer bij elkaar komt,  dan voel je je gewoon alsof je thuiskomt. Dat je weer héél wordt.” Ze mijmert nog even door… Die eerste jaren van je ontwikkeling, dat blijft je altijd bij, toch? En dat hebben wij met elkaar. Dat is super bijzonder.” En zeker dit jaar… “Ja, we hebben best veel met elkaar meegemaakt. Mijn vader is overleden, de ouders van Berget en dus ook mij schoonouders… En dan is het ook fijn om dat samen te kunnen delen. Dat je weer terugkomt bij de nestgeur.”

Het gevoel dat Trijntje deelt met Edsilia, Alain, Berget en Dwight wil ze ook overbrengen op haar publiek. En zeker tijdens de kersttijd. “De mensen willen een vrolijke sfeer, van delen en verbinden. En dat krijg je in een kerk vol mensen die allemaal mee mogen zingen, gaan dansen in het gangpad,  allemaal lampjes hebben.” Met een bijzondere extraatje. Nee, we doelen hier niet op de cadeautjes die onder de kerstboom liggen en na afloop worden uitgedeeld. “Ja ook, maar ik bedoel hier de liedjes die de mensen aan elkaar kunnen opdragen, via een QR code. Dat heb ik vorig jaar voor het eerst gedaan en het werkt super goed. Zo kunnen mensen elkaar in het zonnetje zetten of een hart onder de riem steken. Ik weet van te voren ook niet wat de mensen gaan kiezen. En om welke reden. Die lees ik dan voor. Het kan zijn dat iemand jarig is en dat wil vieren. Maar ook dat iemand is ontvallen en daar ter nagedachtenis een liedje aan opdraagt. Mensen durven hun eigen verhaal te delen. Dat ontroert en geeft positieve energie. Het wordt dan nog persoonlijker, een echte interactie. Alsof je echt bij elkaar in de huiskamer zit en elkaar ook beter leert kennen.”

Iets dat Trijntje belangrijk vindt, en niet alleen tijdens kerst. “Ik vind soms echt dat de wereld super hard is , maar doordendert en oppervlakkig is. Ik ben dat zelf niet en daarom vind ik het zo mooi dat de mensen dat tijdens mijn concerten los kunnen laten en zichzelf kunnen laten zien. Dat is toch ook waar muziek voor is?  Zingen is je heilige plicht. Als je een stem hebt, en je hebt de gelegenheid om muziek te delen, dan moet je dat niet nalaten. Met liedjes die mensen aanmoedigt tot nadenken, of tot inspiratie. Het is aan ons, artiesten, om dat in liedjes door te blijven geven. Dat is een dankbaar iets om te doen.”

Wat Trijntje en haar Friends dan ook zeker zullen doen, in de laatste week van dit bijzondere jaar. En na dat warme, gezellige en huislijke concert… Dan zul je ook weer langzaam naar buiten gaan, de kou in, de donkere nacht…  “Maar dan hoop ik dat je geraakt zult zijn… Een stukje dichter bij jezelf bent gekomen. Dat je de liedjes als inspiratie hebt gevoeld… Maar vooral ook dat je een fantastische avond hebt gehad, waarin je heerlijk jezelf kon zijn, te midden van anderen. Want daar wordt een mens het vrolijkst en gelukkigst van.” Want dat is zeker: Trijntje Oosterhuis & Friends trakteren je op een uniek kerstgevoel.

Foto’s (c): Stef Nagel

Deel: