Het jaar 2024 belooft een gedenkwaardig jubileumjaar te worden voor de Nederlandse band NITS, die hun vijftigste verjaardag viert met een reeks indrukwekkende initiatieven. Onder de noemer NIT50 neemt de band het publiek mee op een muzikale reis tijdens een Europese concerttour, waarbij iconische steden als Parijs, Zürich, Antwerpen, Brussel en Amsterdam centraal staan. Het langverwachte concert in de AB in Brussel op 20 april 2024 is nu al uitverkocht, maar fans krijgen nog een kans om de magie te ervaren, want op 15 maart treedt de band op in de Antwerpse Roma, waar nog tickets beschikbaar zijn.

De NIT50 jubileumtour belooft niet alleen een retrospectief van hun rijke geschiedenis te zijn, maar ook een introductie van nieuwe muziek. Voorafgaand aan de tour wordt begin volgend jaar het mini-album “Tree House Fire” uitgebracht in digitale vorm, op 10 inch vinyl en cd. Dit album bevat zes nieuwe nummers met als centraal thema de brand die in 2022 de Amsterdamse studio van de band verwoestte.

NITS start ook het jaar 2024 met een boeiend multimediaal project. De 30-delige podcast “Dial Nits”, gemaakt door Eric Facon, biedt luisteraars een diepgaand inzicht in de band en hun muzikale reis. Daarnaast verschijnt een uitgebreid fotoboek, gevuld met stills van de video’s en super 8-films die Henk Hofstede sinds 1980 van de band heeft gemaakt.

Na de zomertour door Europa zal NITS hun jubileumfeest voortzetten met optredens in Nederlandse zalen.

Een Decennialange Creatieve Kracht in de Europese Popcultuur

Met een carrière die vijf decennia overspant, heeft NITS een onuitwisbare stempel gedrukt op de Europese popcultuur met hun unieke geluid en aanpak. Onder leiding van zanger en tekstschrijver Henk Hofstede, drummer/percussionist Rob Kloet en toetsenist Robert Jan Stips, heeft de band meer dan 30 albums uitgebracht sinds hun oprichting in 1974. Ze werden bekroond met talloze prijzen, waaronder vier Edison Awards en de Nederlandse Popprijs.

Hoewel de geschiedenis van NITS is doordrenkt met bekende nummers zoals “In The Dutch Mountains,” “J.O.S. Days,” “Adieu Sweet Bahnhof” en “Nescio,” wordt hun creatieve evolutie benadrukt door albums als “Ting” (1992), “Les Nuits” (2005), en het recente ‘drieluik’ “Angst” (2017), “Knot” (2019) en “NEON” (2022). In januari 2024 voegt het mini-album “Tree House Fire” een nieuw hoofdstuk toe aan deze indrukwekkende lijst van muzikale prestaties.

Deel: