In 2009 nam David Gilmour, gitarist van Pink Floyd, een cover op van het nummer ‘Chicago/Change the World’ van Graham Nash. Deze single was toentertijd een protest tegen de uitlevering van de Britse hacker Gary McKinnon. De single had een geweldige line-up met onder meer Chrissie Hynde, Bob Geldof en McKinnon zelf. Ambient-pioniers The Orb en producer Youth besloten om de track te remixen. Hierdoor kwam David Gilmour in de studio van Youth terecht, wat leidde tot de creatie van twee ambient-suites: de 28 minuten durende ‘Metallic’ en het 20 minuten durende ‘Spheres’. Deze suites werden later samengevoegd tot het album ‘Metallic Spheres’.

Het album was een groot succes en werd bejubeld door critici en fans. Het werd geprezen om zijn rijke geluidslandschappen en zijn atmosferische sfeer. Dit jaar besloot producer Youth om ‘Metallic Spheres’ te remixen. Hij wilde het album een nieuw leven inblazen en het toegankelijker maken voor een breder publiek. Youth nam contact op met Alex Paterson, de oprichter van The Orb. Paterson was enthousiast over het idee en ging aan de slag met de remix.

Deze remix, die de titel ‘Metallic Spheres In Colour’ kreeg, blijkt ny verfijnde en innovatieve herinterpretatie van het originele album. Deze nieuwe versie klinkt nog atmosferische, en niet onbelangrijk, deze remix bevat meer ritme en melodie, en is mede daardoor toegankelijker. ‘Metallic Spheres In Colour’ is een verfijnde en innovatieve herinterpretatie van een ambient-klassieker. Het album is een must-have voor fans van ambient en elektronische muziek. (8/10) (Sony)

Deel: