Het was vrijdag 29 september en Poppodium 013 in Tilburg zat tot de nok toe gevuld voor een avond vol metalcore-energie. While She Sleeps, de headliner van de avond, bracht niet alleen hun eigen krachtige geluid, maar nam ook Bury Tomorrow en Polaris mee als voorprogramma. Het beloofde een avond te worden vol moshpits, circle pits, en keiharde breakdowns.

Polaris

De avond begon met een emotioneel geladen optreden van de Australische metalcoreband Polaris. Ondanks het tragische verlies van gitarist Ryan Siew eerder dat jaar, besloot de band samen met While She Sleeps naar Europa te komen om Ryan te eren. Het was duidelijk dat emotie en energie de prioriteit hadden bij deze band. Het vocale werk was afwisselend en boeiend, terwijl het gitaarspel de kracht van een hechte band liet zien. De scherpe dynamiek, brute breakdowns, en uitstekende drums gaven aan dat Polaris zich onderscheidt binnen het metalcore-genre.

Bury Tomorrow

Na Polaris was het de beurt aan de Britse metalcoreband Bury Tomorrow om de energie voort te zetten. Ondanks het vertrek van gitarist en zanger Jason Cameron, bewees de band dat ze nog steeds de kneepjes van het vak beheersten. Het gitaarwerk was virtuoos, de vocalen van Daniel Winter-Bates intens en veelzijdig, en het drumwerk van Adam Jackson maakte het plaatje compleet. Het nieuwe album ‘The Seventh Sun’ kreeg ook de aandacht die het verdiende.

Hoewel sommigen hoopten op een gastoptreden van Lawrence Taylor van While She Sleeps tijdens het nummer ‘Heretic’, gebeurde dat helaas niet. Desondanks leverde Bury Tomorrow een fenomenaal optreden af, en het publiek genoot van de show, met een overvloed aan crowdsurfers die de beveiliging bezig hielden.

While She Sleeps

Toen het eindelijk tijd was voor While She Sleeps ging de zaal compleet los. While She Sleeps onderscheidt zich met een dynamische mix van grunts en clean vocals, complexe gitaarriffs, en keiharde breakdowns. De strakke muziek met de karakteristieke zang van frontman Lawrence Taylor creƫerde een uniek metalcoregeluid dat het publiek opzwiepte.

Met een setlist van maar liefst 18 nummers die verschillende albums bestreek, werd het publiek getrakteerd op een gevarieerde show. Fans van het eerste uur zongen mee, headbangden, en creƫerden moshpits. Ook vlogen crowdsurfers door de lucht, wat typerend is voor een While She Sleeps-concert.

Een hoogtepunt van de avond was ‘Silence Speaks’, waarop Oliver Sykes van Bring Me the Horizon normaal gesproken meezingt. Aangezien hij er niet was, nam Jamie Hails van Polaris zijn plaats in, wat door het publiek enorm werd gewaardeerd.

ALs toegift kwam de band terug met knallers als ‘Enlightenment(?)’, ‘Seven Hills’ en ‘Anti-Social’, waarna de mannen de kleedkamer definitief opzochten. Al met al was dit een onvergetelijke avond in 013. Alle drie de bands leverden een verbluffende prestatie en het publiek had waarschijnlijk het hele weekend nodig om bij te komen. Deze korte tournee met slechts vijf shows was een geluk voor Nederland, want dit wil je echt niet missen.

Foto’s (c) Megan Keijzer

Deel: