Na het verschijnen van haar grootse album ‘Mens’ heeft zangeres Wende niet stilgezeten. Zo ging ze in retraite en ging ze tijdens deze zoektocht op zoek naar zichzelf. Wie ben ik? Wat voel ik? En wat heb ik nodig om er een fijner leven op na te houden? Deze zoektocht mondde uit in de show ‘De Wildernis’. Gaandeweg deze tour werden nieuwe nummers geschreven en kwam ook het besef dat ze naast zichzelf ook op zoek ging naar saamhorigheid. Het niet alleen kunnen is dan ook één van de kernwaarden voor het nieuwe album ‘Sterrenlopen’.

Op haar nieuwe album ‘Sterrenlopen’ laat Wende zich omringen door nieuw Nederlands talent. Zo schreven S10 en Froukje achter de schermen al mee, maar ook zijn beide zangeressen te horen op ‘Sterrenlopen’ en beide songs zorgen direct voor hoogtepunten op dit prachtige album. Zo voert S10 graag het tempo op in de titeltrack ‘Sterrenlopen’, maar duikt Wende in ‘Troostzoekers’, het duet met Froukje, juist de diepte in. Samen halen de dames het beste in elkaar naar boven.

Wende heeft het album geschreven en gecomponeerd met onder andere Froukje, S10, Jens van der Meij, Sim Fane & Koen van de Ward (Klangstof). Het dertien nummers tellende album neemt de luisteraar mee op een reis langs een diversiteit aan stijlen waarin Wende overal meester is. Van zeer kleine en breekbare songs naar snoeiharde rock, gevolgd door elektro. Niet alleen de muziek grijpt de luisteraar bij de strot, ook de zeer herkenbare teksten en vooral de zang van Wende. Het totale plaatje maakt dit album ‘Sterrenlopen’ tot een haast onevenaarbare parel.

Met de prachtige ballad ‘Hou Me Vast’ wist Wende tijdens haar try-out concerten en tijdens haar weergaloze show op Lowlands de bezoekers al te ontroeren en in het hart te raken. Op het album komt deze kwetsbare parel nog intenser binnen en laat ook tijdens het luisteren menig tranen over de wangen rollen.

Het zeer fijne ‘Het Is Genoeg’ is een echte oorworm en nodigt direct uit tot meezingen, waarbij de tekst gaat over de essentie van zelfvertrouwen. Wende schreef deze sterke song samen met Froukje. Ook ‘Bloed In Mijn Bloed’ is zeer het benoemen waard. Dit lied gaat over de generaties die je voor zijn gegaan. Wende ontving voor dit lied ook een nominatie voor de Annie M.G. Schmidt prijs. Het is een lied voor alle moeders en vaders, grootmoeders en grootvaders die Wende in haar bloedlijn voorgingen. Het zeer kleine en kwetsbare ‘Fenix’ roert de luisteraar tot tranen. Wende’s wijze van voordragen is ongeëvenaard.

Waar ‘De Wildernis’ stopt gaat ‘Sterrenlopen’ verder, het is mooi om te zien en te horen dat het proces van ‘De Wildernis’ zich heeft doorgezet in dit bijzonder sterke album ‘Sterrenlopen’. Misschien wel het beste en sterkste album van Wende tot nu toe. (9/10) (WENDE)

Deel: