De vierde dag van het geweldige Sziget festival was er een met een mooie verrassing. En niet alleen dat; de Sziget zondag was er sowieso al een om van te genieten. Een heerlijke dag op het mooie Óbuda-eiland in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.

Verrassingsset Carson Coma

Nog geen twee dagen nadat de Hongaarse band Carson Coma op de Main stage stond, keerden ze alweer terug naar het festival. Via Instagram kondigden ze aan dat ze met drie van de bandleden een korte akoestische set zouden spelen. Dit zouden ze niet doen op een van de grote podiums, maar in de Samsung-container. Een kleine groep fans nam plaats in het gras en luisterde aandachtig naar hun spontane optreden, wat een leuk extraatje was.

Tom Grennan

Ondertussen begon de eerste act op de Main stage alweer. De Engelse zanger had veel zin in zijn optreden en rende het podium over en weer. Met zijn herkenbare, rauwe stem betoverde hij al snel het publiek.  Aangezien dit optreden precies op het warmste moment van de dag was en de zon nog fel op het grasveld scheen, was het niet erg druk voor het podium. Daarentegen waren de plekken waar er schaduw te vinden was, iets verder van de stage vandaan, helemaal vol. Mensen besloten van zowel de schaduw als de show te genieten.

Bij een van de nummers halverwege zijn set haalde Grennan zijn achtergrondzangeres naar voren. Hij bejubelde haar stem en samen zongen ze een nummer. Tegen de tijd dat hij ‘Lionheart’ en ‘By Your Side’ zong, kreeg hij mensen echt aan het dansen. Ondanks de hitte zat de sfeer er goed in. Met zijn hit ‘Little Bit of Love’ sloot hij zijn optreden af.

AJR

Even later was het tijd voor AJR. Deze band, bestaande uit drie broers uit New York, kwam vol energie het podium opgerend. De zanger van de drie, Jack Metzger, kwam naar voren met zijn herkenbare bontmuts op zijn hoofd. De eerste paar nummers van het optreden werden onder luid gejuich gespeeld. De menigte om het podium groeide flink in korte tijd. De indiepop die door de speakers galmde trok veel mensen aan.

Ook deze band bracht veel energie naar de Main stage. Zowel twee van de drie broers dansten erop los, met hun eigen unieke dansmoves. Jack sprong op en neer, waarbij zijn armen en benen alle kanten op vlogen. Ryan stond achter zijn keyboard en gooide zijn armen in de lucht. De enige die het wat rustiger aandeed was broer nummer drie, Adam. Hij stond met een lach op zijn gezicht zijn gitaar te bespelen.
Ook voor deze band was het de eerste keer dat ze in Hongarije speelden. Ze genoten er duidelijk van. Halverwege de set speelden ze een cover van ‘All Star’ van Smash Mouth. Het publiek ging los en zong uit volle borst mee.

Voordat ze hun nummer ‘Bang!’ speelden kreeg het publiek een demonstratie van het proces dat voorafging aan het maken van een AJR-nummer. Ryan begon met een geluid waar hij steeds instrumenten aan toevoegde. Langzaam begon het publiek het nummer te herkennen, waarna ze het uiteindelijke nummer inzetten. Met hun hit ‘Weak’ kwam er een einde aan hun optreden.

Arlo Parks

De volgende act op de Main stage was de Britse Arlo Parks. De zangeres begon haar set met het nummer ‘Bruiseless’. Vol enthousiasme liep ze over het podium, zelfs de hele catwalk over. Toen ze zich omdraaide en weer terug wilde lopen, gleed ze uit. De rest van haar optreden liep ze die kant niet meer op. Bij het nummer ‘Caroline’ vroeg ze het publiek om met haar mee te zingen, iedere keer dat er Caroline gezongen werd in het nummer.

Naar eigen zeggen was dit het grootste podium waar ze in haar hele carrière heeft gestaan. Dit viel ook wel een beetje te merken. Ze stond een beetje ingetogen in het midden van het podium, ze leek zich niet helemaal een houding te weten. Na toch meer dan een uur gespeeld te hebben speelde zo nog een laatste nummer. ‘Softly’ was het een passend einde van haar set.

Mumford & Sons

De headliner van de avond was niemand minder dan de band Mumford & Sons. Hoewel het ondertussen al vijf jaar geleden is dat de band een album heeft uitgebracht, maakte dat voor de mensen op Sziget niet uit. Het veld voor de Main stage was ontzettend druk terwijl iedereen wachtte op de band.

Meteen bij de start van het eerste nummer, ‘Babel’, barstte er vuurwerk los. Na een aantal nummers liep de zanger van de band, Marcus Mumford, richting de catwalk. Hier bleef het echter niet bij; Hij sprong van het podium af en liep rustig door het middelste gangpad, dat het publiek in tweeën spleet. Na een stuk gelopen te hebben klom hij op het hek en sprong het publiek in. Vanaf dat punt probeerde hij zich een weg te banen tussen het opeengepakte publiek, terug naar het podium. Dit duurde even, het publiek liet hem niet zomaar gaan. Eenmaal terug op het podium zette de band het nummer ‘The Cave’ in. Een echte favoriet onder de fans, dus het publiek ging los.

Het opvolgende nummer droeg Mumford op aan de mensen uit Oekraïne. Hij vertelde dat hij het belangrijk vond om zich uit te spreken tegen onrecht. Tijdens het nummer ‘Delta’ was er een hele licht- en lasershow te zien op het podium. Na nog een nummer gespeeld te hebben verdween de band van het podium.  Gelukkig kwamen ze terug voor nog een encore. Ze speelden nog twee nummers voordat ze hun grootste hit speelden. Bij ‘I Will Wait’ was het lawaai uit het publiek oorverdovend. Zelfs nadat de band het podium had verlaten was het refrein nog een aantal keer te horen, mensen bleven stug doorzingen.

Nothing But Thieves

Op hetzelfde moment dat Mumford & Sons het podium verlieten, kwamen Nothing But Thieves juist het podium op. De Freedome was overvol en werd alsmaar voller. Het publiek stond tot ver buiten de tent.
De drukte gaf wel aan dat het om een populaire band ging. Een grote groep fans was dan ook speciaal voor hen naar Sziget afgereisd.

Hoewel het de derde keer was dat Nothing But Thieves op Sziget stond, was het pas de tweede keer dat ze een optreden konden geven. Zanger Conor Mason vertelde over hoe ze in 2017 hun set af moesten zeggen doordat hij een mes in zijn oog had gekregen. Hij vertelde dat hij blij was dat er dit keer geen gekke dingen waren gebeurd en dat ze gewoon hun set konden spelen. Als laatste liedje speelde ze hun hit ‘Amsterdam’. Met de super goede zang van Mason en de energie van de band was het een set om niet snel te vergeten.

Frank Carter & The Rattlesnakes

Nog voor het eerste nummer van Frank Carter & The Rattlesnakes begon, rende zanger Frank Carter het podium af. Hij sprong door het middelste gangpad bovenop het hek dat hem van het publiek scheidde en zong daar het eerste nummer. Dat was ook meteen het moment dat de moshpits begonnen, aan beide kanten van het publiek. Hoewel het al laat op de avond was, was de energie in de Freedome niet te temmen. Iedereen sprong en duwde erop los.

Bij het derde nummer vroeg Carter om de pit weer te openen, zo groot als maar kon. Voordat hij het nummer inzette droeg hij de pit op aan alle vrouwen in het publiek. Hij verbood alle mannen om mee te doen en noemde de pit een safe space. Voor een nummer was de pit voor de vrouwen.

Een paar nummers later sprong Carter het publiek weer in. Dit keer ging hij echt crowdsurfen. Na een tijdje stond hij rechtop, bovenop de mensen die hem omhoog hielden. Hier zong hij bijna een heel nummer. Voordat hij weer richting het podium ging dook hij nog even ondersteboven het publiek in en maakte een soort van handstand.

Het nummer ‘Tattoo’ werd opgedragen aan een fan vooraan in het publiek. Carter herkende haar omdat hij bij een show een tattoo voor haar had getekend. Met ontzettend veel interactie met het publiek en ongekende energie was deze show een geweldige afsluiting van de avond.

Foto’s (c) Wyona Latupeirissa

Deel: