‘Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem’ vertelt het verhaal van de gemuteerde schildpadden Leonardo, Raphael, Michelangelo en Donatello, die 15 jaar geleden ontstonden door het lekken van een gevaarlijke stof. Ze werden opgevoed door hun beschermende vader, de gemuteerde muis Splinter (in de originele film met de stem van Jackie Chan). De schildpadden hunkeren naar een leven aan de oppervlakte, maar Splinter, die een slechte ervaring met mensen had gehad, verbannen hen uit de mensenwereld voor meer dan een paar reizen om voorraden te vinden. Wanneer ze vriendschap sluiten met een middelbare scholier die hen niet als monsters beschouwt, stellen de Turtles hun vechtkunsten op de proef tegen de gemene Superfly, een andere mutant die de mensheid wil vernietigen.

Sinds de originele strips van Kevin Eastman en Peter Laird voor het eerst verschenen in het midden van de jaren tachtig, is de Ninja Turtles-franchise nooit echt uitgestorven, maar slechts af en toe nieuw leven ingeblazen. De serie heeft geleid tot veel stripboeken, tekenfilms, videogames en speelfilms, zowel live als geanimeerd. ‘Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem’ is de zevende speelfilm gebaseerd op de TMNT-franchise (exclusief live video en andere films). ‘Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem’ is met zijn unieke animatiestijl, sterke stemcast, productiewaarde en bijgevoegde personages duidelijk geslaagd. Afgezien van moderne technologie en enkele personages waarvan de achtergrond en etniciteit zijn veranderd, zijn het de Teenage Mutant Ninja Turtles die iedereen kent. De personages hebben hun eigen identiteit behouden, net als hun eigenaardigheden en wapenkeuzes.

De film verdient ook lof voor het feit dat Master Splinter meer een ‘vaderrol’ kreeg dan voorheen, en de conflicten tussen het verlangen van de Turtles om de stad te redden, en daartegenover de wens van hun mentor om hen van de stad weg te houden. Ondanks een paar wijzigingen om de film aan te passen aan de huidige tijd, voelt de film zelden te politiek correct aan.

De film verdient ook extra punten door de rol van April O’Neil te vergroten. Aril is in vrijwel elke Turtle-film verschenen, maar ‘Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem’ scoort hier door een jongere versie van April in haar vroege middelbare schooljaren te gebruiken. Het is leuk om een ​​film te zien die meer van April laat zien. Ze is gemakkelijk in de omgang en een van de meest interessante personages in de franchise, en het is interessant om te zien hoe ze zich ontwikkelt in de reeks.

De film heeft ook een aantal goede bijrollen, waaronder Giancarlo Esposito als onbegrepen wetenschapper Baxter Stockman, Ice Cube als Superfly (een creatie van Stockman), John Cena en Seth Rogen als het mutantenduo Rocksteady en Bebop, Maya Rudolph als de bijna verplichte zakelijke schurk, en mutanten Mondo Gekko en Letherhead, gespeeld door Paul Rudd en Rose Byrne. Een perfecte casting, en het zal interessant zijn om te zien hoe veel van deze personages worden gebruikt in toekomstige films en televisieseries. ‘Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem’ is visueel interessant, met moderne 3D-animatie gecombineerd met een getekend uiterlijk dat lijkt op een stripboek dat tot leven is gekomen op het bioscoopscherm. Zonder twijfel een van de meest fantastisch uitziende animatiefilms van de recente tijd.

Het enige minpuntje in de film is wellicht het overdreven gebruik van popcultuurreferenties. Humor in een film is goed, en de film is net zo grappig als de klassieke tekenfilmserie die in 1987 begon. Maar zouden de grappen en referenties over een paar jaar nog steeds relevant en te begrijpen zijn? Soit, de film is van nu, maar vast en zeker gaat deze film enkele keren uitgezonden worden op TV, en of het dan nog steeds grappig is? Wie zal het zeggen.

Op minieme minpuntjes na is ‘Teenage Mutant Ninja Turtles: Mutant Mayhem’ een leuke film geworden, die een breed publiek zal aanspreken. Ouderen die 35 jaar geleden al verslaafd waren aan de serie, en jongeren, voor wie de serie nu nog op TV is. Een slimme zet en vast en zeker niet de laatste film in de reeks. In Nederland komt de film ook uit met een Nederlandse stemmencast, onder de titel: ‘Ninja Turtles: Totale Chaos’.

Regie: Jeff Rowe
Met: Micah Abbey, Shamon Brown Jr., Hannibal Buress, Rose Byrne, Nicolas Cantu, John Cena, Jackie Chan, Ice Cube, Natasia Demetriou, Ayo Edebiri, Giancarlo Esposito, Post Malone, Brady Noon, Seth Rogen, Paul Rudd en Maya Rudolph.
Nederlandse versie: Ridder van Kooten, Igmar Felicia, Siyabonga Tromp, Sil van der Zwan, Danique Graanoogst, Maurits Delchot, Jeroen Woe, Maarten Heijmans, Jörgen Raymann en Denise Aznam.

Waardering: 7,5

Deel: