Whitsitt Chapel is gelegen in Antioch, Tennessee. Dat is ook de plek waar de Amerikaanse zanger Jelly Roll is opgegroeid. Een plek die hij vaak heeft bezocht. Jelly Roll is begonnen in de hiphop en brengt met die nieuwe album ‘Whitsitt Chapel’ voor het eerst een volwaardig country album uit.

Jelly Roll zelf omschrijft het album als “Real music for real people with real problem’s” en “About growth and gratitude happening in my life”. Het album leent niet alleen de naam van het kapel, maar heeft ook ter inspiratie gediend voor de thema’s op de plaat. Dat hij altijd al een voorliefde voor country is, is al te zien in bijvoorbeeld een album dat hij eerder maakte dat hij ‘Waylon & Willie’ noemde, naar het gelijknamige album van Willie Nelson en Waylon Jennings. Dat album maakte hij overigens met de kleinzoon Waylon Jennings, Struggle Jennings.

Bij binnenkomst in de kapel worden we gelijk verwend met een lekkere country rocker in de vorm van ‘Halfway To Hell’. Catchy, lekker ritme, goede gitaarsolo (die had wat langer gemogen. Het is niets nieuws, een stijl die we veel horen in de moderne country rock echter daarom niet minder lekker. Het nummer wordt strategisch onder de drie minuten gehouden zodat het niets van zijn power en energie verliest. Ook ‘The Lost’ is hiervan een prima voorbeeld, al is de gitaar hier wat uitdagender.

Bij ‘Hold On Me’ begint de ‘’formule’’ van het album wel op te vallen. Op dit nummer is namelijk wederom een moment te vinden dat de instrumenten even stoppen en Jelly Roll nog zingt om vervolgens weer in te zetten. Dat wordt te vaak gebruikt. ‘Kill A Man’ is het opvolgende nummer, een nummer met meer gevoel erin wat dat alweer deels doet vergeten. Mede door de slide gitaar en de zangeres op de achtergrond weet dit nummer de juiste snaar te raken.

Dat Jelly Roll zijn hip hop roots niet helemaal weglaat is vinden we terug op ‘Unlive’. Beetje vergelijkbaar met de stijl van Lil Nas X’s ‘Old Town Road’. Het nummer is dan ook een samenwerking met country rapper Yelawolf.

Jelly Roll levert met ‘Whitsitt Chapel’ een prima plaatje af, al is lang niet alles wat we horen écht country, dus de omschrijving dat dit zijn eerste volwaardige countryplaat is, heeft me ietwat op een verkeerd been gezet. Ondanks dat is het vermakelijk en heeft het Jelly Roll al redelijk wat succes opgeleverd. (7/10) (Stoney Creek Records)

Deel: