In 1993 creëerde Jimmie Wood en J.J Holiday een project vanuit hun hart en ziel: Imperial Crowns. Later kwamen daar ‘Doctor’ James Carter, Rachel C Wood ‘The Baby Gayta’ en Ryan ‘The Rumble’ Dean nog bij en was de band eindelijk compleet! De band trekt de wereld over om hun psyche-delta rock n’ soul spirit te delen met hun fans en deelden eerder het podium met onder andere The Rolling Stones, James Brown en AC/DC!

Imperial Crowns doe je te kort als je zegt Support Act, dit is een show op zich met frontman Jimmie Wood (inmiddels ook al aardig op leeftijd maar met een tomeloze energie)

Het was de vierde keer dat ze in de Groene Engel act de presènce gaven en dat was meer dan terecht. Een supergave opening van een avond die vanaf dat moment niet meer stuk kon voor de blues liefhebber.

Thorbjørn Risager & Black Tornado
Het septet heeft de afgelopen 20 jaar een spoor getrokken door Scandinavië, Europa, Canada, de VS en Azië. Ze hebben
publiek betoverd met hun dynamische aanwezigheid op het podium en een geluid dat soul, Chicago blues, boogie en rock ‘n’ roll met elkaar versmelt.

Risager groeide op in het stadje Jyllinge, ongeveer 30 km van de Deense hoofdstad Kopenhagen. Na hun oprichting in Kopenhagen zijn het echte ‘road warriors’, die 9-10 maanden per jaar toeren, maar dat is iets wat ze nooit voor lief nemen. “Elk concert is een unieke ervaring. Je kijkt gewoon naar de glimlach en de reacties van het publiek en je weet dat wat je doet zinvol is.”

Hun vruchtbare reizen over de hele wereld hebben fans uit alle hoeken opgepikt, waaronder niemand minder dan Elwood Blues zelf, Dan Ackroyd! Die prees hun “Hot rhythm and blues” en zei dat Risager “een geweldige stem” heeft, “geweldige delivery en voelt de blues. De songs zijn origineel, maar klinken alsof ze afkomstig zijn van een Stax opnamesessie rond 1965.” De setlist bestaat vooral uit nummers van hun meest recente album ‘Navigation Blues’.

‘The Way You Make Me Feel’, rockers die het dak eraf gooien zoals ‘Fire Inside’ of ‘Headed for the Stars” of de zachte pijn van “Blue Lullaby’ en ‘Heart Crash’. Maar hun showmanachtige gevoel voor avontuur is nooit ver weg, wat te zien is op het rock ‘n’ roller ‘Hoodoo Lover’ of de boogie van ‘Taking the Good With the Bad’.

Van een bescheiden begin in de haven van Jyllinge naar de bars van Kopenhagen en nu regelmatig uitverkochte zalen met 1000 stoelen in Denemarken, Zweden, Duitsland en daarbuiten. Internationale prijzen, nationale tv-optredens en lof van een Hollywood-legende – Thorbjørn Risager & The Black Tornado hebben het gevoel dat ze nog maar net begonnen zijn. “We hebben het op de ouderwetse manier opgebouwd”, zei hij. “Als je je brood wilt verdienen met het spelen van blues, is het niet genoeg om maar in één land te spelen, dus we spelen graag overal.”

Na 20 jaar is de band in blakende vorm en zal de rest van 2023 hun nieuwe materiaal door heel Europa spelen. “Live spelen voor een publiek geeft je het gevoel dat je leeft. Dat is de beste manier om het te beschrijven, denk ik. Het is goed om je levend te voelen,” lacht hij.
Of het nu kwam door het mooie weer of het lange weekend…. Het aantal bluesliefhebbers liet het afweken maar dat kon niet aan de line-up liggen. Het was een geweldige avond met twee gelouterde blues acts. Die er niet waren hadden dus ongelijk.

Foto’s (c) Rob Verbrugge

Deel: