Een heerlijke lente-avond avond in Amsterdam werd het startschot gegeven voor de Europese tour van Depeche Mode in de Ziggo Dome. Het was een avond vol elektronische hoogtepunten, emotionele momenten en een onvergetelijke sfeer. Met Dave Gahan als charismatische frontman en Martin Gore op keyboard en gitaar, beloofde het een avond vol muzikale magie te worden. De setlist was perfect samengesteld met een goede mix van oude favorieten en nieuwe nummers.

Het concert begon met een krachtige openingstrack, ‘My Cosmos Is Mine’, waarmee Depeche Mode meteen de toon zette voor de rest van de avond. Met een tour die in het teken stond van het nieuwe album ‘Memento Mori’ was het logisch dat er veel nieuw werk ten gehore zou worden gebracht. Dat kwam met bijvoorbeeld ook met ‘Wagging Tongue’, ook van dat album. Toch werd het niet allemaal oud werk. Ook de synthpop-classic ‘Walking in My Shoes’ kwam voorbij. De energie spatte van het podium af en het publiek werd meteen meegezogen in de muziek.

Everything Counts

‘In Your room’ werd indrukwekkend en emotioneel gebracht maar het echte spektakel kwam pas bij New Wave soundtrack ‘Everything Counts’, waarmee het voor Depeche Mode in Nederland bij het grote publiek in 1984 echt begon. Drummer Christian Eigner bewees op dit nummer erg strak te drummen en bleek na 25 jaar toch wederom een sterke motor te zijn voor de Britten. De combinatie van Gahan’s indrukwekkende vocale bereik en de meeslepende melodie raakte recht in het hart van het publiek. Depeche Mode bewees nogmaals waarom ze zo’n iconische band zijn en waarom hun muziek na al die jaren nog steeds relevant is.

Het publiek werd ook getrakteerd op een akoestisch nummer, het prachtige ‘Soul with me’. Dit intieme moment gaf een nieuwe dimensie aan het optreden en liet de veelzijdigheid van Depeche Mode zien. Het was een welkome afwisseling na de energieke elektronische tracks. Tijdens het concert werd er ook stilgestaan bij het vertrek van Andrew Fletcher, die vorig jaar te vroeg overleden is. Het nummer ‘World in My Eyes’ werd opgedragen aan hem, wat bij het publiek voor een golf van emoties zorgde. Het was een eerbetoon aan een fantastische muzikant en een van de founders van de toch wel legendarische band. “Mister Andrew Fletcher, our friend”, gaf Gahan hem achteraf een duidelijke vermelding.

Depeche Mode 2023

Na een overweldigend optreden kwam Depeche Mode, dat werd afgesloten met ‘Enjoy the Silence’. “Enjoy the silence!”, roept Gahan naar het publiek en weg is de band. Voor even, want al snel is Depeche Mode terug voor een enerverende toegift. ‘Waiting for the Night’ werd nog kaler uitgevoerd dan op ‘Violator’, met een indrukwekkende samenzang van Gahan en Gore. Maar de echte knallers waren toch echt de laatste nummers. Megahit ‘Just Can’t Get Enough’, publiekslieveling ‘Never Let Me Down Again’ en de klapper van de avond, ‘Personal Jesus’, brachten de Ziggo Dome voor een laatste keer tot leven. Het publiek danste en zong uit volle borst mee. Depeche Mode wist de energie tot het einde vast te houden. Het was geweldig om te zien hoe Depeche Mode er in 2023, ruim 40 jaar na oprichting nog steeds in slaagde om klassiekers te combineren met frisse energie en enthousiasme.

Donderdag staat de band nogmaals in de Ziggo Dome.

Depeche Mode Setlist Ziggo Dome, Amsterdam, Netherlands 2023, Memento Mori

Deel: