De lucht was zwanger van blijde anticipatie toen het publiek zich verzamelde in Club Bahnhof Ehrenfeld, in Köln voor het langverwachte, en eerder nog uitgestelde concert van Oddisee, de getalenteerde rapper uit Washington DC met zijn begeleidingsband Good Company.

Voordat de hoofdact dan het podium onder het station beklom was het de beurt aan Ferge X Fisherman. Het uit Nürnberg afkomstige  Ferge X Fisherman liet zien hoe indrukwekkend en elegant de evenwichtsoefening tussen elektronisch geproduceerde hiphop en live-instrumenten kan slagen. Ze combineren het beste van beide werelden en maken van hun muziek een dynamisch, gevarieerd genoegen voor de liefhebbers van crossover tussen nu soul en hip hop / jazz. Een eclectische mix van hiphop, jazz, rap en soul bepaalt hun geluid sinds hun eerste release in 2018. Als duo overtuigden ze het publiek zonder al te veel problemen, hetgeen geen probleem was, want met name het materiaal van hun laatste album ‘Duality’  is meer dan de moeite waard.

Na een korte tijd om het podium klaar te maken voor het optreden Oddisee, begon Richard Patterson, aka DJ Unown,de vaste DJ van Good Company met een heerlijk funky beats sessie de zaal langzaam maar zeker tot een kookpunt te brengen. De zaal zat vol met kikkers die helemaal geen zin meer hadden om uit het langzaamaan kokende water van deze avond te springen. Dit vroeg om meer.

Vanuit DJ Unown’s sessie ging de avond naadloos over in het optreden van Amir Mohamed al Khalifa, aka Oddisee, de rapper uit Washington DC. Daar waar ikzelf was ingesteld op een mooie avond met voornamelijk mellow beats en zijdezachte Westcoast rhymes was ik toch verbaasd vast te moeten stellen dat Oddisee de zaal vanaf het eerste moment vilde met elektrificerende energie en een onbetwistbare groove, waarin de GoGO funk instant herkenbaar was, en die werkelijk iedereen aan het dansen kreeg.

Het was een avond vol spanning, energie en rauw talent vanaf het moment dat Oddisee het podium betrad en een verbluffend optreden gaf dat het publiek in vervoering bracht. Met zijn unieke mix van jazz, soul, rhythm and blues  en hiphop wist Oddisee het publiek te boeien met zijn soepele flow, krachtige teksten en aanstekelijke beats. Vanaf het moment dat hij het podium betrad, wist het publiek dat ze iets te wachten stond, want hij weefde moeiteloos nummers van zijn laatste album door elkaar, waaronder ‘Work to Do’ en  ‘Race’.  Zijn podiumprésence was onmiskenbaar, en hij had het publiek in de palm van zijn hand, bewegend op elke beat en meezingend met elk woord.

Natuurlijk kon het moment niet uitblijven dat de rapper aandacht vroeg voor de situatie in zijn vaderland Sudan, dat verscheurd wordt door een militaire strijd tussen twee vechtende warlords. Amir vroeg de aanwezigen om net als dit met de situatie in Oekraïne gebeurd, zijn land niet te vergeten. “Praat erover, vergeet Sudan niet.” Een humanistische boodschap die bij velen rechtstreeks bij het hart binnenkwam.

Halverwege het optreden teleporteerde Oddisee de hele zaal naar de battlegrounds zoals we die uit de film ‘8 Mile’ van Eminem. Een ware freestyle battle met jongens uit het publiek leidde tot veel hilariteit, niet alleen bij het publiek maar ook bij Amir zelf. Een jongen met veel branie uit Neuss (en dan in Köln komen freestylen, alleen maar respect) kwam het beste uit de strijd, zijn dronken vriend werd vriendelijk van het podium gejaagd.

De Club Bahnhof leefde met het geluid van de beats en de muziek terwijl Oddisee een optreden leverde dat nog lang herinnerd zal worden. Al met al was het een onvergetelijke muziekavond, en Oddisee’s optreden bewees waarom hij een van de meest getalenteerde rappers van deze tijd is.

Foto’s (c)  Jan Vranken

Deel: