Tommy Emmanuel, de 67-jarige Australische topgitarist op de akoestische gitaar, deed op woensdag 5 april andermaal het Parkstad Limburg Theater in Heerlen aan. Ditmaal speelde hij samen met de Britse gitarist Mike Dawes.

2022 is een soort topjaar geweest voor fingerstyle-virtuoos Mike Dawes. Hij bracht een aanzienlijk deel van 2022 door tijdens een wereldtournee met Tommy Emmanuel, naast het spelen van zijn eigen solo-optredens en het behouden van zijn baan als gitarist in de band van Justin Hayward. Mike Dawes die al 10 jaar professionele tourmuzikant is en het merendeel van het jaar on tour.

De langdurige pandemische lockdowns eiste ook zijn tol, zowel professioneel als persoonlijk. Het voelde als een nieuwe start, dus geniet hij elke seconde om samen met de grote Tommy Emmanuel op tour te zijn. 2022 heeft hem klaargestoomd voor een intens drukke planning in 2023. En natuurlijk zal hij non-stop onderweg zijn, zowel solo als met Tommy Emmanuel.

Driemaal eerder was de gitaarlegende Tommy Emmanuel in Parkstad Limburg Theater in Heerlen. De gitaarlegende Tommy Emmanuel uit Australië maakt zijn kwartet vol met gloednieuwe muziek., waarmee hij onlangs de EP ‘Accomplice Series Vol. 3’ opnam; met onder andere verschillende versies van Nirvana’s ‘Smells Like Teen Spirit’ en Stings ‘Fields of Gold’.

Al vijf decennia hoort Tommy Emmanuel bij de beste akoestische gitaristen van de wereld. Hij werkte samen met grootheden als Eric Clapton en John Denver, is in het bezit van meerdere Grammy Awards en is de virtuoos die finger style-speeltechniek naar het hoogste niveau heeft gebracht. Volgens vele collega gitaristen is tommy fenomenaal, ze zeggen “we hebben de zelfde snaren, dezelfde gitaren en toch speelt Tommy de sterren van de hemel, en kunnen wij dit niet evenaren” aldus de professionals. Over deze buitengewone gitaristen gesproken, ze zeggen “die solo’s van Tommy Emmanuel, daar zijn eigenlijk drie gitaristen voor nodig”.

Het was een voorrecht om deze topgitarist in actie te zien op het podium in Heerlen. Deze behendige performer met zijn extreme talent zet bij elke gitaar spelende muzikant een glimlach op zijn gezicht. Toegewijd aan optredens, doet Tommy ongeveer 300 optredens per jaar om zijn muziek rechtstreeks naar zijn fans te brengen. Zijn fingerstyle, geïnspireerd door Chet Atkins, heeft hem gezien als sessiemuzikant voor grootheden als Eric Clapton en Les Paul.

Tommy’s boodschap in Heerlen is pure liefde voor de gitaar en de muziek en zijn plezier in het delen ervan. Tommy’s grootste eer was de benoeming door zijn jeugdidool Chet Atkins tot ‘Certified Guitar Player’ (CGP). De legendarische Amerikaanse gitarist en producer Atkins gaf dit predicaat aan slechts vijf spelers in de geschiedenis. “Tommy Emmanuel kan zowat iedereen er uitspelen”.

Er kwamen 590 bezoekers naar de Rabozaal in Parkstad Theater in Heerlen. De vorige keer dat Tommy in Heerlen acte de présence gaf was het volle bak in de Rabozaal, maar tijden veranderen ook in muziekland. De echte muziekliefhebbers en gitaar spelende muzikanten willen deze legende zien spelen, koste wat kost.

Mike Dawes opende de show in het voorprogramma met humor, hij kwam letterlijk het podium oprennen en begon over bitterballen, hij had hiermee het ijs gebroken. Hij vertelde dat hij en Tommy na Heerlen nog 2 shows hadden en dan kon hij eindelijk terug naar huis, hij miste zijn ouders en de pub en bracht met zijn gitaar ode aan hun.
Na het voorprogramma was er even pauze van 20 minuten voor het publiek om wat te gaan drinken.

Tommy Emmanuel, het Australische akoestische gitaar icoon met internationale faam, heeft onlangs nog een onderscheiding aan zijn enorme verzameling toegevoegd. Hij werd uitgeroepen tot nummer één akoestische gitarist ter wereld op Music Radar, zoals gestemd door zijn collega-muzikanten.

Tommy gaat in mei 2023 voor het eerst in vier jaar terug naar Australië. Hij zal een volle nationale tournee van drie weken ondernemen, waaronder het befaamde Blues On Broad Beach festival aan de Gold Coast. Tommy brengt de kracht en dynamiek van een volledige band in zijn akoestische solospel, met een ongelooflijk charisma, een verbluffende snelheid en behendigheid en een feilloze beheersing van de melodie. Tommy’s boodschap is pure liefde voor de gitaar en de muziek en zijn plezier in het delen ervan met de wereld, één publiek per keer.

Tommy Emmanuel speelde de sterren van de hemel in Heerlen met vele odes aan collega muzikanten. Zo vroeg hij “houden jullie van de Rolling Stones?”, iedereen riep “Yes Tommy”, “nou dan spelen we wat van de Beatles”, iedereen lachte en Tommy speelde ‘Penny Lane’ en ‘Come Together’. Het is echt niet normaal wat deze artiest op een akoestische gitaar kan, hij bracht een Blues versie van een van zijn tracks ‘Deep River Blues’. Als Tommy speelt is de zaal muisstil, zó mooi klinken alle klanken van deze gitaarvirtuoos. De avond werd afgesloten met een duet met Mike Dawes. Beiden gingen helemaal los.

Het publiek heeft een waanzinnige avond gehad en genoten van de topartiesten. Rond 22:45 uur was het optreden helaas afgelopen, jammer want het publiek wilde nog lang niet naar huis. Duidelijk mag zijn dat het weer een geweldig concert was van Tommy Emmanuel.

Foto’s (c) Patrick Strouken

Deel: