Als freelance muzikant kan je ervoor kiezen om je in Grollo te vestigen en volop gebruik maken van de blues traditie. Maar als je als freelance muzikant start, is er nog veel meer waar je aan moet denken. Hieronder vind je een overzicht van een aantal tips die je in je achterhoofd moet houden.

1. Maak een businessplan

Het eerste waar je aan moet denken als je start als freelance muzikant is het maken van een goed businessplan. Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van wat je wilt bereiken met je muziek. Overweeg wat je doelen zijn, hoe je je muziek wil promoten, welke kosten je moet maken en hoe je je muziek wil verkopen.

2. Stel je eigen muziekstudio in

Het is belangrijk om een goede muziekstudio te hebben waar je je muziek kan opnemen. Je kunt een professionele studio huren, maar je kunt ook zelf een studio inrichten met behulp van een computer, een microfoon en een aantal basiseffecten. De investering is relatief laag en met de juiste kennis, kun je thuis een prima studio inrichten.

3. Zoek naar betaalde optredens

Als freelance muzikant is het belangrijk om betaalde optredens te vinden. Je kunt je inschrijven bij een boekingsbureau, maar je kunt ook op zoek gaan naar optredens op lokale festivals, evenementen of kleinere clubs. Probeer contact op te nemen met lokale evenementenorganisatoren en vraag of je op hun evenementen kunt optreden.

4. Investeer in je marketing

Als freelance muzikant wil je dat mensen naar je luisteren. Het is daarom belangrijk dat je investeert in je marketing. Maak gebruik van social media, zoek naar manieren om je muziek te promoten en zorg ervoor dat je een website hebt waar mensen je muziek kunnen luisteren. Zorg wel dat je een zakelijke rekening opent om je boekhouding gescheiden te houden van privë.

5. Kweek een fanbase

Het kweken van een fanbase is een belangrijk onderdeel van elke freelance muzikant. Probeer contact te maken met mensen die je muziek kunnen waarderen, zoek naar manieren om je muziek online te delen en hou je fanbase op de hoogte van je optredens en nieuwe releases.

Er valt dus veel te overwegen als je wilt starten als ondernemer muzikant. Maar als je een goed businessplan hebt, je eigen muziekstudio hebt ingericht, betaalde optredens hebt gevonden, investeert in je marketing en een fanbase hebt opgebouwd, dan ben je op de goede weg om succesvol te worden als freelance muzikant.

Deel: